John Burnside nyerte a T. S. Eliot költészeti díjat

2012. január 18. - 14:39 | Kultúra

John Burnside skót költő kapta idén a költészetért járó rangos, brit irodalmi elismerést.

Szerencsésnek mondhatja magát John Burnside, ugyanis ugyanazzal a kötettel sikerült elnyernie két nagyon rangos irodalmi elismerést is. A skót költő és író sikeresen duplázott, hiszen a 2011-ben megjelent Black Cat Bone című kötete először a Forward-díjat nyerte el még 2011-ben, idén pedig az angol nyelvű irodalom egyik legrangosabb költészeti elismerésének számító T. S. Eliot díjat is.

A 15 ezer font pénzjutalommal járó T. S. Eliot irodalmi díjra nagyon sokáig várt az 57 éves költő, hiszen eddig mindig csupán jelöltként szerepelt rengeteg költészeti és irodalmi díj listáján, úgy tűnik azonban, hogy a rövid időn belüli kétszeres győzelem végre kárpótolhatja az eddig méltatlanul mellőzött költőt.

Burnside olyan költőket utasított maga mögé, mint Carol Ann Duffy, David Harsent, Sean O’Brien, Daljit Nagra vagy akár Bernard O’Donoghue. A listán előzőleg még két költő neve is szerepelt, Alice Oswald és John Kinsella, ők azonban lemondtak a jelöltségről, miután kiderült, a T. S. Eliot díjat az Aurum befektetési cég támogatja.

Burnside kötete egy “magával ragadó kötet szépségről, amelyet a szeretet mellett az emberi vágyakozás, gyermekkori emlékek és a magányosság itat át” – mondta az irodalmi díj zsűrijének elnöke, Gillian Clarke

(ian/telegraph)