Oscar: Erős mezőnyben Scorsese leleményes Hugója és A némafilmes kapta a legtöbb jelölést

2012. január 24. - 20:55 | Kultúra

Martin Scorsese A leleményes Hugo című háromdimenziós családi kalandfilmje kapta a legtöbb, 11 jelölést az Oscar-díjra. A némafilmes című francia film tíz kategóriában esélyes a díjra. A jelöléseket kedden hozta nyilvánosságra az Amerikai Filmakadémia.

A legjobb film kategóriában kilenc film jutott jelöléshez. A Filmakadémia szabályzata szerint 5-10 film jelölhető ebben a mezőnyben, és csak az a film kerülhet be, amelyik bizonyos számú szavazónál az első helyen szerepel.

Scorsese munkáján kívül A némafilmes című produkció, az Utódok című családi dráma, a 2001. szeptember 11-ről szóló Rém hangosan és irtó közel című film, A segítség című polgárjogi dráma, Woody Allen Éjfélkor Párizsban című románca, a Pénzcsináló című sportfilm, Terrence Malick eposza, Az élet fája és Steven Spielberg a Hadak útján című első világháborús filmje kapott jelölést.

Scorsese és A némafilmes francia alkotója, Michel Hazanavicius egyaránt esélyesek a rendezői Oscarra is. Ebben a mezőnyben Alexander Payne (Utódok), Woody Allen (Éjfélkor Párizsban) és Terrence Malick (Az élet fája) az ellenfeleik.

A harmincas évek Párizsában játszódó amerikai film, A leleményes Hugo és a Hollywood húszas éveinek végén, a némafilmek alkonyán játszódó francia produkció, A némafilmes a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőr kategóriában is szembekerült egymással. Ez már csak azért is izgalmas, mivel a két alkotás esztétikája meglehetősen eltérő: Scorsese először dolgozott háromdimenziós technikával, Hazanavicius pedig a hitelesség kedvéért nemcsak párbeszédek nélkül, de fekete-fehérben forgatta le filmjét.

A némafilmes Hollywood favoritja volt a díjszezon kezdete óta, nemcsak az észak-amerikai kritikusok szervezetei találták a legjobb filmnek, hanem a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók is három Golden Globe-díjjal, köztük a legjobb musical vagy vígjáték elismerésével tüntették ki. A legjobb film Oscar-díjáért folyó versenyben talán az Utódok lehet a legnagyobb ellenfele, amely viszont a legjobb dráma trófeájával távozott a Golden Globe-gáláról, és ugyancsak a kritikusok kedvencének számít.

"A némafilmes Los Angeles-i forgatásával egy álmom vált valóra, és a jelölés messze túl van azon, amit valaha is képzeltem" - fogalmazott közleményében Hazanavicius.

Az Oscarra jelölt produkciók a filmek széles skáláját foglalják magukba a szívmelengető A némafilmestől az Utódok vagy a Rém hangosan és irtó közel című komolyabb drámákon át Az élet fája képviselte művészfilmekig. "Semmiféle trendet nem látok ebben az évben. Az ember sohasem akarja, hogy valaki kimaradjon, de ez a sokszínűség hasznára lehet a párbeszédnek" - értékelte a mezőnyt Tom Sherak, a Filmakadémia elnöke.

A Tom Hanks és Sandra Bullock szereplésével készült Rém hangosan és irtó közel meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, és az idei díjszezon során szóba sem került, ezért elemzők szerint váratlan volt megjelenése a legjobb filmes kategóriában. Meglepő Max von Sydow, a film mellékszereplőjének jelölése az Oscarra. Ugyanakkor az FBI-főnökről forgatott J. Edgar teljesen lemaradt a jelöltlistáról, még a címszerepet alakító Leonardo DiCaprio sem jutott be a mezőnybe. A Harry Potter-sorozat befejező része pedig csupán technikai (látványtervezés, maszk, látványeffektus) jelöléseket kapott.

Meryl Streep viszont 17. jelölésével, A Vaslady című Margaret Thatcherről szóló életrajzi drámával nyerhet idén végre egy újabb Oscart a korábbi kettő mellé. A legjobb színésznők között szerepel még a jelöltlistán Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (A segítség), Rooney Mara (A tetovált lány) és Michelle Williams (Egy hét Marilynnel).

A színészeknél George Clooney, az Utódok és Brad Pitt, a Pénzcsináló sztárja, valamint Jean Dujardin, A némafilmes Golden Globe-díjas főhőse, a Suszter, szabó, baka, kémben szereplő Gary Oldman és Demián Bichir, az A Better Life című bevándorlódráma főszereplője kaphat Oscart.

A némafilmes női mellékszereplője, Berenice Bejo ugyancsak jelölt az Oscarra. A díjért A segítség című dráma két szereplőjével, Jessica Chastainnel és Octavia Spencerrel, valamint Melissa McCarthyval, a Koszorúslányok és Janet McTeerrel, az Albert Nobbs című filmek női epizódszereplőivel kell megvívnia.

Kenneth Branagh az Egy hét Marilynnel című filmért nyerheti el a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját, amelyért Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel), Jonah Hill (Pénzcsináló), Nick Nolte (Warrior) és a Kezdők című vígjátékban játszó Christopher Plummer is versenyben van. Amennyiben a 82 éves Plummer nyer, akkor ő lehet a legidősebb aktív színész, aki megkapja a díjat.

A legjobb idegennyelvű filmek között két családi dráma: egy izraeli és egy iráni film is a "döntőbe jutott". A Hearat Shulayim apa és fia, a Nader és Simin - Egy elválás története egy házaspár válságát ábrázolja. A belga Rundskop, a lengyel In Darkness és a kanadai Monsieur Lazhar teszi teljessé a kategória idei mezőnyét.

Az animációs játékfilmeknél a francia Une vie de chat, a részben a Kecskemétfilm alkotóműhelyében készült spanyol-brit Chico és Rita, valamint a Kung Fu Panda 2., a Csizmás, a Kandúr és a Rango került a jelöltek közé.

Wim Wenders Pina Bausch világhírű koreográfusról és táncosról forgatott háromdimenziós portréfilmje a dokumentumfilmek mezőnyében esélyes az Oscarra. A német filmes korábban elmondta: húsz éve készült egy táncfilm leforgatására, és végül a 3D technika segítségével tudta megvalósítani, amit akart.

MTI/para