A Madách-kastély Pozsonyba költözött

2012. január 26. - 09:53 | Kultúra

Milyen bútorokkal volt berendezve Madách "oroszlánbarlangja"? Melyek voltak a nagy költő kedvenc könyvei vagy képei? Milyen íróasztalnál született az Ember tragédiája? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában január 24-én megnyílt Madách – Alsósztregova – Kass kiállításon.

Madách Imre alsósztregovai kastélya jelenleg felújítás alatt áll. Az elképzelések szerint ennek befejeztével a külső és belső tér is ugyanolyan képet mutat majd, mint ahogy azt maga Madách is láthatta. Ennek egy részét – bútorokat, használati eszközöket, könyveket, festményeket, grafikákat – mutatja be a pozsonyi, Žižka utcai épületben látható kiállítás.

A felújítást végzők számára nem könnyű feladat a Madách-kastély újbóli berendezése. Közismert tény, hogy Madách Imre szülőházának eredeti bútorzatából szinte semmi sem maradt fenn. A család az első világháborút követően eladta a kastélyt, a bútorokat Madách unokája Budapestre szállította. A házat, ahová a berendezés került, 1945-ben bombatalálat érte, amikor minden elpusztult.

"A felújítási koncepció szerint az épület 7 szobáját rendezzük majd be úgy, ahogy abban Madách Imre élt. Az egyes szobák bútorzatát korabeli leírások és fotók alapján próbáljuk összerakni, elsősorban régiségboltokban kutatva bútorok és mindennapi használati tárgyak után" – mondja Štefan Holčík, a kiállítás egyik kurátora. Újra életre kel tehát Madách dolgozószobája, könyvtára és társalkodója, de édesanyja szalonja és szobája is. Budapesten, a Széchényi könyvtárban található az eredeti Madách-könyvtár egy része, amit a család a 20. század elején eladott. "Megpróbáljuk újra kiépíteni ezt a könyvtárat Alsósztregován is, pontosan ugyanazokat a kiadásokat vesszük meg ugyanazoktól a szerzőktől és ugyanazokból az évekből" tudjuk meg a kurátortól, aki külön felhívja a figyelmet a pozsonyi kiállítás első termének falán látható metszetekre. "Korabeli leírásokból tudjuk, hogy Madách nagyon szerette a tékozló fiú bibliai alakjáról szóló francia nyelvű grafikákat. Sikerült megvásárolnunk ezeknek a képeknek egy korabeli sorozatát, három darabot néhány napja hoztam Hamburgból. Ezek a metszetek Madách dolgozószobájának falát díszítik majd." Ide kerülnek azoknak a grafikáknak és festményeknek a másolatai is, amelyeket maga Madách Imre készített, és amelyek eredeti példányait budapesti múzeumokban őrzik. A pozsonyi kiállításon azonban eredeti festményt is találunk. Madách Imre 1861-ben nagyméretű oltárképet festett az alsósztregovai templom számára. Ez Szent Imrét ábrázolja, akit Madách öccséről, Pálról mintázott. Bár ez a kép máig az alsósztregovai katolikus templom tulajdona, kölcsöntárgyként továbbra is a kastélyt díszíti majd.

A felújítás után Madách Imre szülőháza nem csak múzeumként, hanem kutatóközpontként is szolgál majd. Az egyik szárnyat teljes mértékben Madách legnagyobb munkájának, Az ember tragédiájának szentelik. A kutatók itt majd belelapozhatnak pl. a mű második kiadásába, tanulmányozhatják a fordításokat, de ebben a szárnyban kapnak helyet a drámához készült grafikák, illusztrációk is. Pl. Kass János budapesti grafikus művész munkái, aki két sorozatot is készített Madách fő művéhez. Ezeket a Kossuth-díjas alkotó A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának ajándékozta, és mielőtt végleg az alsósztregovai kastélyba kerülnének, április 29-ig a pozsonyi kiállításon is láthatóak.

Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója szerint a kastély felújítása a tervek szerint halad. Megtörtént a tetőszerkezet cseréje, már rakják az új cserepeket, készülnek az eredeti nyílászárók pontos másolatai, előrehaladtak az egyik legnagyobb munkával, a szigeteléssel is. A szakemberek kénytelenek voltak másfél-két méteres árkot ásni az épület köré, hogy kiszabadítsák és levegőhöz juttassák a kastély ódon falait. Teljesen ki kell cserélni a belső aljzatot, mivel az 1964-es felújításkor leöntött betonréteg felázást és elsavasodást okozott. A felújítás során régészeti feltárásokat is végeznek. "Nemrég rendkívül izgalmas leletre bukkantak a szakemberek. Az épületben, a legnagyobb terem sarkában egy reneszánsz bástya romjait találták meg. Még nem tudni, hogy ennek mi lesz a sorsa" – mondja Jarábik Gabriella.

Bárhogyan is döntsenek a szakemberek ezekről az épületmaradványokról, a kastély ősszel ismét, immár teljes pompájában nyitja meg kapuit. Az uniós forrásokból finanszírozott felújítás 1,371 millió euróba kerül. Amíg azonban nem látogatható az alsósztregovai kastély, A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma várja október 21-ig mindazokat, akik kíváncsiak arra, hogy mi kerül az újjászületendő Madách-kastély falai közé.

para/RudasDora