Pozsonyban lép fel a Parno Graszt

2012. február 6. - 17:20 | Kultúra

Parno Graszt -  a világhírű, temperamentumos, magyarországi roma zenekar február 9-én, csütörtökön, a pozsonyi KC Dunajban koncertezik. Ajánló

A 9-tagú, Paszab községből származó, 1987-ben alapított banda neve ismert fogalom a világzenei műfajban. A hiteles cigányzenét játszó együttes három nagylemez szerzője, (Rávágok a zongorára, Járom az utam, Ez a világ nekem való), melyek közös nevezője az ősi gyökerekből táplálkozó eleven hangzás, kiadójuk a neves Fonó kiadó. Több száz fellépést abszolváltak világszerte; zenéltek Indiában, Észak-Amerikában, és a legtöbb európai országban. Indiai útjukról Parno Graszt: Ünnepek és Hétköznapok címmel, dokumentumfilm is készült, melyet Silló Sándor rendezett. A formáció romani és magyar nyelven adja elő vidám és búskomor dalait, melyek senkit sem hagynak hidegen.

Előzenekarként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tomor nevű községből érkező Dorco zenekar mutatkozik be. E romungro népzenei együttes két éve alakult. A tavalyi Bánki tó fesztiválon a népszerű, szlovák, Puding Pani Elvisovej zenekar basszusgitárosával, Viliam Laukoval közösen előadtak egy dalt, melyről videó is látható. Felléptek magyarországi nyári fesztiválokon. Pozsony előtt Budapesten, majd Esztergomban és Dunaszerdahelyen is játszanak.

Koncerteken kívül Farsangi táncház is várja a KC Dunaj közönségét február 9-én. A tánclépéseket a Dragúni társulat tagjai és vendégeik oktatják. A rendezvény, mely 19:30-kor kezdődik, az Európai Unió - kultúra programja keretében valósul meg.

emvé