Mégsem nemzetgyalázó Dopeman Bazmeg című száma

2012. február 7. - 14:59 | Kultúra

Megszüntette a nyomozást kedden a Dopeman néven ismert rapper ellen a VII. kerületi rendőrkapitányság, mert nem valósult meg a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény - tájékoztatott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

A VII. kerületi ügyészség december elején rendelt el nyomozást Dopeman "himnusza" ügyében nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt.

A TASZ közleményében az olvasható, hogy a VII. kerületi rendőrkapitányság határozata szerint a Legfőbb Ügyészségre több bejelentés érkezett elektronikus úton az interneten megjelent videoklip miatt, ami a feljelentések szerint tartalmában sérti Magyarország nemzeti jelképét, a Himnuszt azzal, hogy a videón szereplő két ember trágár szavak ismételgetése között időnként a magyar Himnusz egyes sorait szövi bele szerzeményébe. A feljelentők arra is hivatkoztak, hogy ez őket mint hazaszerető, tisztességes magyar embereket mélyen megrázta és felháborította.

A TASZ idézi a rendőrség határozatát, amely szerint "a videoklipből az tűnik ki, hogy az előadó a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját fejezi ki az általa művelt zenei stílusban. Tény, hogy véleményét trágár szavak használatával is nyomatékosítja. (...) A videoklipből azonban Magyarország Himnuszára félreérthetetlenül és közvetlenül vonatkozó, sértő, lealacsonyító kifejezés, illetve magatartás sem képileg, sem szövegileg nem állapítható meg. A negatív társadalomkritika nyomatékosításához felhasznált trágár szavakról egyértelműen megállapítható, hogy azok nem Magyarország Himnuszára vonatkoznak, így előadásukkal nem valósulhat meg tényállásszerű magatartás".

Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője - aki az ügyben Dopeman jogi képviseletét látta el - a közleményben úgy fogalmaz, "joggal vethető fel a kérdés: vajon miért rendelte el az ügyészség a nyomozást, hiszen könnyen felismerhető volt, hogy a feljelentők által kifogásolt cselekmény nem bűncselekmény".

Dopemant tavaly decemberben tanúként hallgatták meg a Himnusz-ügyben, a rapper azonban a legtöbb kérdésre megtagadta a válaszadást arra hivatkozással, hogy bár szerinte nem követett el bűncselekményt, de az ügyészség álláspontja szerint igen, így élni kíván a mentességi jogával.

A mostani határozat ellen a feljelentők nem élhetnek panasszal - zárul a TASZ közleménye.

Dopeman számának kezdősorát korábban a hvg.hu idézte: "B...szd meg az Orbánt, b...szd meg a kormányt, b...szd meg az MSZP-t és a Gyurcsányt". Mint írták, a rapper, polgári nevén Pityinger László szerint az volt a cél, hogy megénekelje, mit érez egy "átlag magyar". A hvg.hu minősítése szerint a trágár himnuszba a magyar Himnusz szövegének egyes sorait is beleszőtték.

Az index.hu korábban arról írt, hogy egy "szélsőjobbos portál" buzdította olvasóit feljelentésre a rapszámmal kapcsolatban.

- mti/para -