Harmónia 2012: Szarka Tamás, Lakatos Róbert és a Kor-Zár is a díjazottak között

2012. február 26. - 12:57 | Kultúra

Először osztották ki szlovákiai magyar művészeknek a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat Komáromban, a gálaműsorral egybekötött eredményhirdetést a Jókai Színházban tartották szombat este.

Hat kategóriában díjazták a szlovákiai magyar zenészeket a népzene, a komolyzene és a könnyűzene világából.

A legjobb fiatal muzsikus kategóriában járó elismerést Gyöpös Krisztina zongoraművésznek, a legjobb énekes kategóriában Szarka Tamásnak, a Ghymes együttes énekesének ítélte oda a zsűri.

A legjobb hangszeres muzsikus díját Lakatos Róbert brácsaművész, a legjobb zenekar díját a komáromi Kor-Zár együttes kapta. Az év dala címet a Rómeó Vérzik együttes Az utca az én hazám című felvétele nyerte.

Harmónia életműdíjban részesült Stirber Lajos komáromi zenepedagógus, karnagy és kórusvezető.

A díjhoz Reicher György gútai díszműkovács műalkotásán kívül 300-300 eurós, az életműdíj esetében 500 eurós pénzjutalom tartozik.

A mintegy száz jelölt közül szlovákiai és magyarországi zenészekből, zenekritikusokból álló 17 tagú szakmai kuratórium választotta ki a győztest. A nagyszabású gálán jeles művészek és zenekarok is felléptek, mint Bródy János, a Szent Korona Kórus, Marian Greksa, Ozsvald Dávid, Óváry Anna, a Rómeó Vérzik, Balogh Rózsa, Prágay Marianna, Korpás Éva és a Ritka Magyar Folk Band.

MTI/para