Két emeletnyi alternatív kultúra a Dunaj áruházban

2012. február 28. - 14:50 | Kultúra

Ideiglenesen befejeződik az A4-es kortárs művészeti központ helyiségkálváriája: márciustól a KC Dunaj alatt szervezkednek, a második emeleten.

Február végén a pozsonyi A4-es kortárs művészeti központ a volt Dunaj áruház második emeletére költözött, és ott újdonsült felső szomszédjától, a KC Dunaj kulturális központtól bérel termeket. Ideiglenesen tehát véget ér az A4-es odüsszeiája, amely székhelye évekig az SzNF téren lévő Művészetek házában volt, ám bérleti szerződésük lejárta és egy meghiúsult pályázati kiírás után távoznak az épületből. Terveik szerint 2012 júniusáig maradnak a szemközti ex-Dunaj áruházban, emellett folytatják a helyiségkeresést egy állandó bázis kialakítására.

A KC Dunaj˜ és az A4 képviselői megegyeztek az említett második emeleti helyiségek ideiglenes kihasználását illetően, ahol a rendezvényszervezés és - lebonyolítás az A4-es elképzelései alapján zajlik majd. Első eseményként a nézők a SkRAT színház Delúzia – V zajatí nepokojnej mysle (Delúzió – Egy nyugtalan elme fogságában) c. darabjának premierjét láthatják, március 9-én, pénteken. A SkRAT előadásain kívül, a kiváló osztrák rendező, Michael Haneke korai filmjeit is megnézhetik márciusban, de koncertet ad az új helyszínen a Cactus Truck nevű amszterdami trió is.

A Dunaj kulturális központ 2011. március 30.-a óta található a negyedik emeleten, amely színes programkínálata többek közt zenés-, irodalmi-, színházi- és egyéb rendezvényeket nyújt. A 900 m2- -en elterülő emeleten nagytermen, báron és teraszon kívül dizájnbolt, tánciskola és irodahelyiségek is működnek. Az A4-es ideiglenes menedéke a KC Dunaj˜ terjeszkedését is jelenti: a későbbiekben a második emeletet is összművészeti célokra használnák ki az ottani szervezők. Márciustól tehát duplán érvényes lesz: egy egész emeletnyi kultúra, ahol a látogatók színvonalas alternatív szcénát találnak.

emvé

Címkék: KC Dunaj, A4