Nyelvében él a národnostná mensina!

2012. február 29. - 19:20 | Kultúra

ROZSNYÓ - A többnyelvűség fontosságára, szerepére és annak felső-gömöri lassú eltűnésére szerették volna felhívni a figyelmet annak a kiállításnak a szervezői, mely a fenti, sokak számára provokatív címet viseli.

A rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Középiskola, az iskola mellett működő Szülői Munkaközösség és a somorjai Fórum Információs Központ „A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011)” avagy „Nyelvében él a národnostná mensina” címmel nyitott kiállítást a 2011-es népszámlálási eredmények bemutatása előtt egy nappal, azaz február 28-án, kedden.

A rendezvényre az iskola Komenský utcai épületében került sor. A kiállítás védnökei Vladislav Laciak, Rozsnyó polgármestere és Pavol Burdiga, a város alpolgármestere voltak. A megnyitón részt vett Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja és Jakab Elemér, a Híd parlamenti képviselője is. A nyitóbeszédet a Fórum Intézet nevében Horony Ákos tartotta, aki a többek mellett a már meglévő kisebbségi nyelvi jogok használatát, azok igénybe vételét emelte ki.

A kiállítás március 14-ig látogatható, hétköznaponként 10:00-tól 17:00 óráig.

- vasik -