Színpadra viszik Kerouac egyetlen darabját

2012. március 17. - 15:25 | Kultúra

55 évvel a darab megírása után, színpadra viszik Jack Kerouac egyetlen befejezett, Beat Generation (Beat-nemzedék) című darabját.

Az idei Jack Kerouac Irodalmi Fesztivál kiemelkedő programmal várja az érdeklődőket. A évente megrendezésre kerülő, ám most még inkább különlegesnek ígérkező rendezvényen először állítják színpadra Jack Kerouac egyetlen befejezett színpadi darabját. A Beat Generation című elveszettnek hitt darabot csupán néhány éve, 2005-ben találták meg. A háromfelvonásos színművet 2012-ben, 55 évvel megírása után láthajta először közönség - jelentették be a napokban az író szülővárosában, a massachusettsi Lowellben.

Habár a darab ugyanabban az évben íródott, amikor az Úton megjelent, a Beat Generation azonban mégsem ’kellett’ egyetlen színháznak sem. Kerouac többszöri próbálkozás után ezért a kéziratot elküldte akkori ügynökének, Sterling Lordnak. 2005-ben az ő polcán találták meg a feledésbe merült írást.

A Beat Generationt a lowelli Merrimack Repertory társulat mutatja majd be összesen csupán nyolc alkalommal október 10-14. közt, a Lowellben hagyományosan évente megrendezésre kerülő Jack Kerouac Irodalmi Fesztivál keretén belül.

(ian/guardian)