Itt és most: Vannak dolgok, amiket ki kell érdemelni!

2012. március 21. - 09:00 | Kultúra

DUNASZERDAHELY – Közel egy év után ismét megrendezik az Itt és most szórakoztató improvizációs estet. Antal Ágota főszervezővel beszélgettünk.

Csaknem egy éve már az utolsó (tavaly május) Itt és most produkciónak. Miért ez a hosszú szünet?

Vannak dolgok, amiket ki kell érdemelni :-) Ezek olyan esték, amelyek szinte esszenciaként működnek, és mint ilyet, ugye, nem szabad elaprózni… Elég nehéz egyeztetni, hál’ Istennek sokat foglalkoztatott nagyszerű színészekről beszélgetünk. Színházakban, vagy szabadúszóként, vagy éppen Belgiumban játszanak. Ám mindig örömmel jönnek, hiszen ez számukra is nagy kihívás, különleges élmény, hiszen itt csakis magukra meg egymásra számíthatnak, nincs súgó, nincs végszó, nincs egy díszlet, ami mögé elbújhat, maximális figyelmet, éberséget, odafigyelést igényel az egész este folyamán. Valljuk be, milyen nehéz teljes koncentrációban létezni pár percig, hát még egy egész este!

Ezúttal a „beugrók” között nem szerepel olyan, a nagyközönség által is ismert színész, mint az előző kettőn Kálloy Molnár Péter vagy Rudolf Péter. Nyilván ennek előnyei és hátrányai is vannak, szerinted?

A hátránya leginkább az, hogy némileg több szervezést igényel, mert valahogy még mindig nyomógombként működik az emberi jellemben, ha meghallunk egy sztárvendég vagy meglepetésvendég kulcsszót, beindul a muszáj ott lennem program. Régebben mérgelődtem emiatt kicsit, most már csak konstatálom, hiszen aki megérti, tudja, hogy ezek a nevek, akiket most meghívtunk, önmagukban csak egymás mellett leírva is nagyot ütnek, hát még, ha fent lesznek a színpadon és sziporkáznak…Viszont semelyik vendég nem ismeri mondjuk a Kukučín utcai körülményeket, ami ugye egy szerdahelyinek teljesen nyilvánvaló és rögtön háttérképként jelenik meg neki a színpadi jelenet mögött…

Ahogy mondod, az ún. „nagy nevekkel” szemben viszont „totális sztárparádé” lesz :-) Ollé Erikkel és Nádasdi Péterrel. Ők hogy kerültek képbe? Szerepeltek már effajta improvizációs műsorban?

Igen, Erik és Péter tudtommal egyszer, Rimaszombatban a szavalóversenyen szerepeltek az Itt és most-ban. Szerencsém volt látni, hát megérte, viszont tényleg újoncnak számítanak a „műfajban”. Azért ez ám nagy rizikó, hiszen ott áll fent egy szál magában a színpadon, teljesen kiszolgáltatva a kollégájának, akik azért egymást sem kímélik sokszor a feldobott labdákkal. Láttunk már pár darabtemetést, ahol pl. a színésznek igen nagy kihívást jelentett nevetés nélkül felolvasnia mondjuk a végrendeletet, amit kicseréltek a színészek a színfalak mögött valami obszcén szövegre…

A korábbi szereplők közül Mokos Attila ezúttal miért nem szerepel? Lakatos Robi továbbra is az aláfestő zene terén „improvizál”, vagy egyéb feladatot is kaphat?

Mokos Attila sajnos nem ért rá, Lakatos Robi meg a zenei aláfestés mellett biztosan megtalálja magát egyéb feladatokban is.

Lesz ezúttal valamilyen vezérfonala a produkciónak, ami köré az egyes feladatok épülnek?

Beszéltem az (Czajlik József, a szerk. megj.) öcsémmel, de nem árult el semmit, az ő fejében van a vezérfonal, majd a kellő pillanatban megtudjuk – mondta. Szóval minden ott és akkor, Itt és most kiderül, megszületik.

SzT