Meghalt Marc Hutten, aki lefotózta a halott Che Guevarát

2012. március 21. - 11:51 | Kultúra

Meghalt 82 éves korában Marc Hutten, az a francia újságíró, aki fényképet készített Bolíviában a meggyilkolt Che Guevaráról.

Az újságíró még vasárnap hunyt el, családja kedden közölte halálhírét.

Marc Hutten 1930. január 7-én született Boulogne-Billancourt-ban, nem messze Párizstól. Német-lengyel arisztokrata családból származott, eredeti neve Marek de Hutten-Czapski volt, ezt változtatta Marc Huttenre, amikor 1959-ben csatlakozott az AFP francia hírügynökséghez. Dolgozott Párizsban, Londonban, tudósította az 1960-as években a híres-hírhedt Profumo-ügyet, Nagy-Britannia tán legkomolyabb politikusi szexbotrányát, amely John Profumo hadügyminiszter székébe került, majd Harold Macmillan és kormánya bukásához vezetett.

Megjárta a vietnámi háborút, többször a halál torkából tért vissza. 1967 októberében Bolíviába ment, akkor, amikor a dél-amerikai hadsereg végzett Che Guevarával, a kubai forradalom egyik jelképének számító harcossal. A bolíviai hadsereg közszemlére tette a gerilla holttestét Valle Grande faluban. Marc Huttennek sikerült lefényképeznie a holttestet, az általa készített felvétel egyike annak a kevés színes fotónak, amelyen Guevara fekve, félmeztelenül látható.

Hutten később Buenos Airesben, Washingtonban és Hongkongban is dolgozott, vezette az AFP spanyol nyelvű szerkesztőségét Párizsban, majd a hírügynökség caracasi, madridi, johannesburgi és tuniszi irodáját. 1994-ben vonult vissza.

mti/para