Mosonmagyaróvár nagy dobása

2012. március 21. - 13:37 | Kultúra

Már pörög a visszaszámláló a mosonmagyaróvári interaktív természettudományi élményközpont honlapján.Igaz, az augusztus 17-i átadás még távolinak tűnik, de Magyarország kiemelkedő turisztikai beruházása a maga nemében példátlan szellemi és anyagi erőfeszítéseket igényel.

A projekt összköltsége meghaladja a másfél milliárd forintot, amelynek 84 százalékát, azaz csaknem 1,3 milliárd forintot – sikeres pályázata nyomán – a Mosonmagyaróvári Önkormányzat uniós forrásból fedezi. Március végén, az immár felújított épületben, megkezdődik az installációk, kiállítási tárgyak, játékok felszerelése.

A város szívében álló 300 éves gabonaraktár, amelyet a helyiek évszázadok óta csak FUTURA néven emlegetnek, a nyár végén Magyarország egyik különleges látványosságaként nyitja meg majd a kapuit. Kétezer négyzetméteres kiállítótérrel várja látogatóit, hogy az épület 4 szintjén a négy természeti elem – tűz, víz, levegő, föld – titkos csodáit, törvényszerűségeit tárja eléjük újszerűen, interaktívan. Mindehhez segítségül hívja a térség természeti adottságát, azaz a Szigetköz változatos élővilágát.

Az új komplexum nemcsak szórakoztatni, hanem tanítani is akar - így foglalja össze Dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere a város készülő látványosságának célját. Mint mondja, itt mindazzal találkozhat a látogató, amitől valaha is félt, vagy amit csodált vagy éppen tisztelt.

A 94 féle játék között lesz távvezérelt hajózsilip, eleven víztér, amely lehetőséget kínál arra, hogy a Szigetköz élővilágát egy mini tengeralattjáróból közvetlen közelről vegyék szemügyre a vendégeink. Hullám- és cunami generátor, földrengés szimulátor, hangyavár, suttogó tükör, óriás orgona és mobil planetárium is várja az érdeklődőket. Itt épül fel a Mini Space World, amelyet Dr. Pacher Tibor, a mosonmagyaróvári származású, Németországban élő fizikus, csillagközi utazásokkal foglalkozó szakember tervezett.

A műemlékként nyilvántartott gabonaraktár a teljes felújítását követően geotermikus energiával fűtött élmény- és oktatóközponttá alakul, amelyhez 100 fős konferenciaterem is tartozik majd. Mosonmagyaróvár a határ közelsége miatt kedvelt utazási célpont különösen a Szlovákiából, Csehországból érkezők számára, de sokan jönnek Ausztriából és több nyugat-európai országból is.

(-)