Magyar-szlovák kapcsolatok a filmvásznon - Beszélgetés Pozsonyban

2012. április 2. - 20:21 | Kultúra

Magyar-szlovák kapcsolatok a filmvásznon címmel rendeznek szakmai kerekasztal-beszélgetést a Pozsonyi Magyar Filmnapok zárórendezvényeként kedden a Pozsonyi Magyar Intézetben neves szlovák és magyar rendezők részvételével.

A két nemzet közötti kapcsolatok vizsgálata mellett a szlovák-magyar filmes együttműködés lesz a másik fő témája az estnek. Olyan filmesek, színészek kerülnek előtérbe, akik elismertek nemcsak a hazájukban, de a "másik oldalon" is, például Cserhalmi György vagy Benkő Géza színművészek, akiket már jól ismer a szlovák közönség - mondta Kollai István főszervező, a Pozsonyi Magyar Intézet vezetője az MTI-nek.

A szakmai kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei Vladislava Plančíková rendező és Tomáš Kaminský producer, akik Felvidék című készülő alkotásukból mutatnak be részleteket. A félig dokumentum, félig animációs jellegű film a Beneš-dekrétumok korszakával foglalkozik, de nem a nagypolitika szemszögéből, hanem az egyéni sorsok bemutatásán keresztül.

Az est másik vendége, Galán Angéla rendező Szlovákmagyarok című alkotását mutatja be, amelynek témája a Magyarországra költözött felvidéki magyarok identitáskeresése. Az esten jelen lesz még Prikler Mátyás rendező, Kerekes Péter rendező, és Daniela Chlapíková filmteoretikus.

A Pozsonyi Magyar Filmnapok a Febiofest Nemzetközi Filmfesztivál egyik rendezvényeként külön szekcióban mutatta be a kortárs magyar filmet, köztük olyan alkotásokat, mint Tarr Béla A torinói ló című munkája vagy Jankovics Marcell animációs filmje, Az ember tragédiája.

MTI/para