Fölszállott a páva: Népzene és néptánc vetélkedőt hirdet a magyar közmédia

2012. április 4. - 09:24 | Kultúra

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc vetélkedőt szervez. Az ötmillió forint összdíjazású versenyre 2012. április 20-ig várják a magyarországi és a külhoni jelentkezőket.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc vetélkedőt hirdet 16–32 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok számára. A szervezők a versennyel tisztelegni kívánnak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. A verseny megrendezését egyúttal az idén megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő táncházmozgalom is motiválta. E négy évtizedes munka méltó elismerése, hogy 2011-ben a táncház módszert, mint a szellemi kulturális örökség védelmének magyar modelljét az UNESCO felvette nyilvántartásába.

A vetélkedő szervezői a teljes magyar nyelvterületről számítanak együttesekre és szólistákra: április 20-ig lehet jelentkezni adatlap és demófelvétel beküldésével. A zsűri helyszínenként maximum 100 produkciót hív meg a selejtezőkre, amelyeket május 20. és június 30. között rendeznek meg Gödöllőn, Komáromban (Szlovákia), Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kolozsváron (Románia) és Csíkszeredában (Románia). A selejtezők folyamán az MTVA stábja forgat a helyszíneken, ezekről az eseményekről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én és 28-án 3, egyenként 52 perces műsort sugároz.

Az elődöntőket 2012 szeptemberében tartják a Hagyományok Házában, az itt fellépő 50 versenyző közül a Sebő Ferenc vezette öttagú szakmai zsűri kategória megkötés nélkül 30 versenyzőt juttat tovább a középdöntőkbe (az elődöntőkről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én és 28-án sugároz műsort). A három középdöntőt egy berendezett televízió-stúdióban rendezik meg 2012 októberében, innen 10 produkció jut be a döntőbe (a középdöntőket a Duna Televízió 2012. november 4-én, 11-én és 18-án sugározza).

A verseny döntőit (4 db) 2012. november 25-én, december 2-án, 9-én és 16-án rendezik meg, a döntősöket a kiírók által felkért szakmai mentorok segítik a felkészülésben, az újabb és újabb műsorszámok összeállításában. Az első adás után 8, a második után 6, a harmadik után 4 versenyző jut tovább, a negyedik, végső döntőben a zsűri a 4 versenyzőből megszavazza a Fölszállott a páva 2012 győztesét, a legtöbb nézői szavazatot kapott versenyző pedig közönségdíjat kap. A döntőket (mind a négy döntőt) a Duna Televízió élőben közvetíti, 120 percben.

A részletek a www.folszallottapava.hu, www.dunatv.hu és a www.hagyomanyokhaza.hu honlapokon olvashatók.


VERSENYKIÍRÁS

FÖLSZÁLLOTT A PÁVA 2012

Népzene és néptánc tehetségkutató verseny a Duna Televízióban

A versenyre várjuk a teljes magyar nyelvterületről mindazokat az együtteseket és szólistákat, akik szeretnének részt venni e nemes megmérettetésen. Az idei esztendő azért is különleges, mert három mesterre is emlékezünk: a százhúsz éve született, kiváló magyar zeneszerző-népzenekutatóra, Lajtha Lászlóra, a magyar néptánckutatás nemzetközi hírnevét megalapozó, nyolcvan éve született Martin Györgyre, valamint a tizenöt éve Kolozsváron elhunyt zenetörténész-népzenekutatóra, Jagamas Jánosra. Mindhárman a Bartók és Kodály által megkezdett gyűjtőmunkának szentelték életüket, s mindhárman korszakosat alkottak. A vetélkedő ars poeticáját a százharminc éve született Kodály Zoltán egyik örökérvényű gondolata adja:

„Amint nyelvet nem cseréltünk ezer év alatt, zenénk ősi gyökereit sem hagytuk el. Mai napig ez a zenerendszer a gyökere egész népünk zenei gondolkodásának. Nemzeti öntudatunk tudatalatti részének, a talán soha egészen nem tudatosíthatónak, éppen ösztönösségében döntő elemei nyelvi és zenei képzeteink.”

A JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő hagyományápoló szólisták és együttesek számára írjuk ki.

  • A versenyen csak olyan személyek vehetnek részt, akik a tehetségkutató verseny kiírásának időpontjában már betöltötték a 16. életévüket, ugyanakkor még nem töltötték be a 32. életévüket.
  • Egy személy csak egy kategóriában nevezhet. A versenyen hivatásos néptáncegyüttesek nem indulhatnak, az amatőr táncegyüttesek táncosai viszont együttesük nevezésétől függetlenül indulhatnak táncos szólistaként és a táncospár kategóriában is.
  • A vetélkedő szervezői a magyar nyelvterület minden hazai és határon túli régiójából számítanak együttesekre és szólistákra.
  • A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciók jelentkezhetnek.
  • Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.
  • A versenyző együttesek és szólisták továbbjutásuk esetén, a vetélkedő további fordulóira a verseny során korábban még be nem mutatott, új produkciókkal kötelesek készülni.

KATEGÓRIÁK

1., Népzene

A népzene kategóriájában szólisták és hangszeres együttesek jelentkezhetnek.

1./a. Népzenei szólisták

A népzenei szólista kategóriában csak egyszemélyes (hangszeres vagy énekes) műsorszámokkal lehet versenyezni. A versenyző legfeljebb egy produkciót állít össze maximum 3 és fél perc időtartamban, melynek dallamai egyazon tájegység hagyományos zenei kultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

1./b. Hangszeres népzenei együttesek

A hangszeres népzenei együttesek kategóriájában legalább két hangszertípust szerepeltető, de legfeljebb héttagú formációk indulhatnak, a hagyományos hangszeres együttesek felállásában. A zsűri a zenekar énekes tagjait, vagy tagjainak énekes teljesítményét is a hangszeres népzenei együttesek kategóriájában bírálja el (kizárólag énekesi szerepkörben legfeljebb két személy működhet közre). A zenekar legfeljebb egy produkcióval jelentkezhet maximum 3 és fél perc időtartamban, melynek dallamai egyazon tájegység hagyományos zenei kultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a hangszerkezelés szakmai precizitása, az összjáték és a zenekaron belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

2., Néptánc

A néptánc kategóriájában szólisták, táncospárok és néptáncegyüttesek jelentkezhetnek.

2./a. Táncos szólisták

A táncos szólisták legfeljebb egy produkciót állíthatnak össze maximum 3 és fél perc időtartamban, melynek táncai, illetve azok motívumkészlete egyazon régió hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a tánckíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a bemutatott táncok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

2./b. Táncospárok

A táncospárok legfeljebb egy produkciót állíthatnak össze maximum 3 és fél perc időtartamban, melynek táncai, illetve azok motívumkészlete egyazon régió hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a tánckíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a bemutatott táncok stílushű előadásmódja, illetve az előadók egyéni, művészi kisugárzása.

2./c. Néptáncegyüttesek

A néptáncegyüttesek kategóriájában jelentkező csoportok maximális létszáma 30 fő. Az együttes legfeljebb egy produkcióval jelentkezhet maximum 5 perc időtartamban, melynek táncai (illetve azok motívumkészlete) egyazon tájegység hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a tánckíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a néptáncanyag hiteles, stílushű megformálása, illetve az együttes művészi összhatása.

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz

A selejtezők során a néptánc kategória versenyzői saját kísérőzenekaraikkal együtt is jelentkezhetnek. A produkció társulatának összlétszáma ez esetben a zenekarral együtt sem haladhatja meg a 30 főt. Ha a táncegyüttes nem rendelkezik állandó kísérőzenekarral, a zenei kíséretet hanghordozón (audio cd-n) is hozhatja magával. A zsűri a produkciók értékelésénél a két megoldás között nem fog különbséget tenni, a koreográfiák zenei összeállításainál csak a fent leírt szempontokat fogja érvényesíteni. A továbbjutott produkciók az elődöntő és a döntő során már a műsor által biztosított állandó, professzionális zenekar kíséretét élvezik.

A VERSENY LEBONYOLÍTÁSA

1., Pályázatok beküldése

(Nincs korlátozva a jelentkezők száma)

A vetélkedőre a pályázók 2012. április 20. éjfélig küldhetik be pályázatukat. Postai úton a „Fölszállott a páva 2012” Hagyományok Háza, 1251 Budapest, Postafiók 23 címre, vagy elektronikusan a következő e-mail címre: pava@hagyomanyokhaza.hu. A jelentkezési lapok letölthetőek a www.dunatv.hu és a www.hagyomanyokhaza.hu honlapról.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy produkció (maximum 3 és fél perc időtartamú) demó-felvételét, 1-3 db fotót a versenyzőről (szólistáról, zenekarról, tánccsoportról), és a kitöltött jelentkezési lapot. A demókat elküldhetik valamilyen (mp3 vagy wma) digitális formátumban, de elfogadunk analóg (audio és video) felvételeket is. A demók megérkezéséről a megjelölt címre visszajelzést küldünk.

A jelentkezők költségeinek csökkentése érdekében a demó-felvételeket elbíráló zsűri ezek alapján dönti el, mely produkciókat hívja el a területi selejtezők színpadi megmérettetéseire, az eredményről pedig telefonon és levélben (vagy e-mailben) értesíti a jelentkezőket május 10-ig.

2., Selejtezők

(Helyszínenként max. 100 produkció)

A továbbjutott versenyzők hét területi selejtezőn, színpadi produkciók keretében mutatják be versenyszámaikat (ezek formai követelményei megegyeznek a fent leírtakkal). Az elődöntők 2012. május 20. és június 30. között zajlanak, a következő helyszíneken:

Gödöllő

  1. Komárom (Szlovákia)
  2. Pécs
  3. Miskolc
  4. Szeged
  5. Kolozsvár (Románia)
  6. Csíkszereda (Románia)
  7. Itt még nem a műsorban később látható öttagú zsűri, hanem egy általuk delegált, esetenként személyükkel is kiegészült szakmai plénum dönt, akiknek feladata a versenyzők előzsűrizése, és javaslattétel a zsűri felé, hogy melyik 50 produkciót hívják majd vissza szeptemberben az elődöntőkbe. Az elődöntő résztvevőit 2012. augusztus 20-ig értesíti a produkció.
  8. A selejtezők folyamán az MTVA stábja forgat a helyszíneken, és ezekről az eseményekről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én, és 28-án 20.00-tól kezdődően, vasárnap esténként 3 (egyenként 52 perces) műsorban/összefoglalóban tájékoztatja a tévénéző közönséget. Ebben a fordulóban a jelentkezők nem számíthatnak költségtérítésre.
  9. 3., Elődöntők
  10. (50 versenyző)

A selejtezőkön készült felvételek, valamint a szakmai plénum előzsűrizése alapján az elődöntőre 50 versenyzőt hívunk meg 2012 szeptemberében egy később megjelölt napon a budapesti Hagyományok Házába. Az itt bemutatott versenyszámokat már a műsor öttagú szakmai zsűrije bírálja el, és ezekből a produkciókból választja ki kategória megkötés nélkül (a zsűri) a középdöntők 30 versenyszámát. Az elődöntők folyamán az MTVA stábja forgat a helyszínen, és erről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én, és 28-án 20.00-tól kezdődően, vasárnap esténként 3 (egyenként 52 perces) szerkesztett műsor keretein belül tájékoztatja a tévénéző közönséget. Ebben a fordulóban a résztvevők már utazási költségtérítésre, valamint szállásra és ellátásra is igényt tarthatnak, előzetes egyeztetés alapján.

4., Középdöntők

(3 x 10, azaz 30 versenyző)

A középdöntőkbe az elődöntőből az öttagú zsűri által kiválasztott 30 versenyző jut be, akik már berendezett televízió-stúdióban mutatják be versenyszámukat. A középdöntők 3, egyenként 10 produkcióból álló csoportban zajlanak. Ezekre 2012 októberében kerül sor két később megjelölt, egymást követő napon. Az itt bemutatott versenyszámokat is a szakmai zsűri bírálja el, és ezekből a produkciókból választja ki tetszőleges elosztásban, kategória megkötés nélkül a döntők 10 versenyszámát. A középdöntők folyamán az MTVA stábja forgat a helyszínen, valamint rögzíti az előadott műsorszámokat teljes hosszukban, beleértve a zsűrizést és az eredményhirdetést is, és erről a Duna Televízió 2012. november 4-én, 11-én, és 18-án, 20.00-tól kezdődően, vasárnap esténként 3 (egyenként 120 perces) rögzített, szerkesztett, vágott műsor keretein belül tájékoztatja a tévénéző közönséget. Ebben a fordulóban a résztvevők már utazási költségtérítésre, valamint szállásra és ellátásra is igényt tarthatnak, előzetes egyeztetés alapján.

5., Döntő

(10 versenyző)

A verseny döntőit a következő időpontokban rendezzük meg: 2012. november 25., december 2., 9., és 16. A döntő fordulóiba került versenyzőket a kiírók által felkért szakmai mentorok segítik a felkészülésben. A döntőbe jutott versenyzők már kategóriájuktól függetlenül (szólista - csoportos, népzene - néptánc), produkcióik által, egymással versenyeznek.

Döntő első adás:

A döntő első adásába a középdöntők 30 versenyzőjéből 10 versenyző kerül be. A döntő első adásában előadott új műsorszámokat az elődöntők és középdöntők során megismert öttagú szakmai zsűri (a továbbiakban már csak: zsűri) bírálja el. A műsor végén a zsűri a 10 versenyzőből 6-ot, a közönség a zsűri által tovább nem szavazott 4 versenyzőből 2-t szavazhat be a döntő második adásába.

Döntő második adás:

A döntő második adásába a döntő első adásának 10 versenyzőjéből 8 versenyző kerül be. A döntő második adásában előadott új műsorszámokat a zsűri bírálja el. A műsor végén a zsűri a 8 versenyzőből 4-et, a közönség a zsűri által tovább nem juttatott 4 versenyzőből 2-t szavazhat be a döntő harmadik adásába.

Döntő harmadik adás:

A döntő harmadik adásába a döntő második adásának 8 versenyzőjéből 6 versenyző kerül be. A döntő harmadik adásában előadott két-két új műsorszámot a zsűri bírálja el. A műsor végén a zsűri a 6 versenyzőből 3-at, a közönség a zsűri által tovább nem juttatott 3 versenyzőből 1-et szavazhat be a döntő negyedik adásába.

Döntő negyedik adás, egyben a végső nagy döntő:

A döntő negyedik adásába a döntő harmadik adásának 6 versenyzőjéből 4 versenyző kerül be. A döntő negyedik adásában előadott két-két új műsorszámot a zsűri bírálja el. A műsor végén a zsűri a 4 versenyzőből megszavazza a „Fölszállott a páva 2012” győztesét. A legtöbb nézői szavazatot kapott versenyző közönségdíjat kap.

A döntőket (mind a négy döntőt) a Duna Televízió élőben közvetíti, 120 percben.

A VERSENY DÍJAZÁSA

A „Fölszállott a páva 2012” népdal, néptánc és népzene vetélkedő legjobb produkcióinak méltó elismeréséhez az MTVA egy 5.000 000,- Ft, azaz ötmillió Forintot tartalmazó, induló díjalapot hoz létre. Ennek bővítéséhez várjuk a további támogatói felajánlásokat. A Duna Televízió a díjazott előadókkal a továbbiakban külön műsorokat készít, figyelemmel kísérve a „Fölszállott a páva 2012”-t követő életüket is.

(-)