Testvére ír életrajzot Ted Hughes költőről

2012. április 26. - 16:40 | Kultúra

Ted Hughes bátyja úgy döntött, megírja költő fivére életrajzát, amelynek nagy részét a Yorkshire-ben töltött közös gyerekkori éveik teszik majd ki.

Gerald, Ted Hughes 92 éves testvére leginkább a természetben eltöltött boldog gyermekéveiket szeretné bemutatni a hamarosan elkészülő életrajzban. Gerald szerint a költő jól ismert természet iránti rajongása már a vidéken töltött gyermekkorukban kialakult.

Gerald Hughes könyve a The Robson Press gondozásában várhatóan ősszel kerülhet „Ted és Én” (Ted and I) címmel a könyvesboltokba. A készülő életrajz úgy jutott a kiadó vezetője, Jeremy Robson tudomására, hogy Ted Hughes lánya, Frida mesélt neki róla.

„Frida és én éppen ebédeltünk, mikor szóba került Gerald könyve. Frieda megkérdezte, szeretném-e látni. Micsoda kérdés ez!”- nyilatkozta Jeremy Robson.

Gerald Hughes 1952-ben Ausztráliába költözött, de továbbra is nagyon sokat levelezett testvérével, aki őszinte fájdalommal írt válásáról az egyik levélben. „…Sylvia a legtehetségesebb és a legcsodásabb nő volt, akivel valaha találkoztam, de mégis lehetetlen, hogy házasok maradjunk” - olvasható az egyik testvéréhez írt levelében, miután 1962-ben Ted Hughes és Sylvia Plath elváltak. Az író-, és költőnő egy évvel később öngyilkosságot követett el.

Gerald még a 80-as években kezdte írni az életrajzot, amelyet a tervek szerint családi fényképek és Frieda előszava fog gazdagítani. A könyv több olyan helyszínt is megjelöl, amely minden bizonnyal nagy hatással volt a költő munkájára és életére egyaránt.

(ian/guardian)