Több, mint írót láttak vendégül a könyvtárban

2012. május 10. - 17:01 | Kultúra

SOMORJA – Mindez kétségkívül elmondható a napjainkban oly népszerű szlovák íróról, Jozef Banášról, aki május 9-én csallóközi olvasóival találkozott a Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár szlovák olvasói klubestjén.

Hiszen diplomáciai és politikai munkássága folytán a neve már korábban, a rendszerváltás előtt ismertté vált. Amit később a parlamenti képviselői tevékenysége és számottevő idegennyelv-tudása révén különféle nemzetközi szervezetekben betöltött magas tisztségei csak fokoztak.

Az úgynevezett profi írói pályára valójában csak nemrég, 2006-ban lépett, ám azóta szinte évenkénti rendszerességgel jelennek meg a sikerkönyvei (Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka!, Kód 9, Sezóna potkanov), melyek közül némelyek már nagyon tekintélyes példányszámban külföldön is napvilágot láttak.

A rendkívül sokoldalú szerzőt, akit az irodalmi kritika egyébként olyan bestseller írókkal rokonít, mint Dan Brown vagy Paolo Coelho – miközben ő maga az angol Ken Folletet tartja példaképének – természetesen az egyik legeredetibb szlovákiai televíziós személyiségre vonatkozó kérdésekkel is elhalmozták. Hiszen a képernyőről ismert Adela Banášová az író nem kevésbé tehetséges lánya…

(–ckj–)