Szlovákmagyarok - Galán Angéla: A valóság egy szeletét mutatom be...

2012. június 4. - 14:06 | Kultúra

Galán Angéla Budapesten született, Szlovákiában nőtt fel, jelenleg Magyarországon él. Szlovákmagyarok című vizsgafilmjében a kisebbségi lét témájában benne felmerülő kérdésekre kereste a választ. INTERJÚ

Eredetileg a 2010-es szlovákiai parlamenti választásokról szerettél volna filmet készíteni, ha jól tudom. Miért váltottál mégis témát?

Ott, a választások éjszakáján döbbentem rá, hogy a politikán túl sokkal jobban érdekel és mozgat az a sok tisztázatlan kérdés, ami bennem van azzal kapcsolatban, hogy én Szlovákiából származom. Fiatalon, 18 évesen jöttem el Pozsonyból, és akkoriban nem gondoltam végig tudatosan, hogy ez a döntés mi mindennel jár. De 10 évvel később elkezdett nagyon foglalkoztatni, hogy mit jelent nekem az, hogy ott nőttem fel, mit jelent az, hogy már nem élek ott, mit jelent az, hogy valaki kisebbségben szocializálódik, hogy mekkora ennek a jelentősége az én életemben – és persze mások életében.



Az előzetes elején épp te nyilatkozol 8 évesen a köztévének, mégpedig eléggé magabiztosan. Ennek a magabiztosságnak a gyengülése (is) eredményezte a filmet? Magadnak is szeretnél választ adni?

Azt szokás mondani, egy tisztességes alkotás (legyen az film, írás vagy bármi) nem állít, hanem kérdez. Próbáltam ehhez tartani magam, a kérdésfeltevés elsődleges kulcsa a dolgok megértésének. Tehát: igen, természetesen a saját magam által feltett kérdésekre is szerettem volna válaszokat találni. És igen, természetesen több kérdésem és kétségem van, mint 8 éves koromban volt, bár már akkor is elég sokat kérdeztem, úgy emlékszem.

A filmben egy viszonylag szűk közeget – barátaidat, ismerőseidet, családodat – kérdezed az identitásról. Szerinted e kis minta reprezentálja némileg a szlovákiai magyarságot ebben a témában?

Nem volt szándékomban reprezentatív körképet nyújtani, és azt állítani, hogy a szlovákiai magyarság egészének gondolkodását képes vagyok lefedni. Azt tudtam, hogy emberi, személyes hangon szeretnék szólni a témáról, és (1-2 kivételtől eltekintve) a saját egyéni és szubjektív közegemmel fogok foglalkozni. Vállalva, hogy a valóság egy szeletét mutatom be, kis mozaikdarabkát a nagy egészből. Ami annak ellenére, hogy nem teljes – és nem is feladata, hogy az legyen – mégis meg tud mutatni fontos igazságokat vagy részigazságokat.



A vélemények által választ/útmutatást adhat (vagy van-e ilyen szándéka) azok számára, akik egyik vagy másik szlovákiai magyar politikai tömörülés mögé sorakozva próbálják meghatározni önmagukat és céljaikat?

Mindenki olyan tanulságokat von le belőle, amilyeneket gondol. Útmutatást nem terveztem adni. Sokkal inkább szerettem volna áthelyezni a témát egy olyan szintre, ami túlmutat a napi politikán és ezért talán időt állóbb igazságokra mutathat rá.

Milyenek a filmed első visszajelzései? További vitákat eredményez vagy sikerül az eddigieket enyhíteni?

A teljes filmet eddig a 43. Magyar Filmszemle közönsége láthatta, volt ott két vetítése, nagyon jól fogadták. Járt Selmecbányán is, a téli ŠTYRI ŽIVLY filmfesztiválon, ahol a (főleg) szlovák közönség kíváncsian, nyitott érdeklődéssel fogadta. Úgy éreztem, erős az igény bennük arra, hogy ezekről a kérdésekről nyíltan beszélgessünk. Magyarországon kaptam két díjat is (Gundel Művészeti díjat és Junior Prima díjat) tavaly a filmnek köszönhetően, ez is pozitív visszajelzés. Az szerintem nem baj, ha egy film eszmecseréket generál vagy vitákat eredményez. A fontos az, hogy őszintén és előítéletektől mentesen próbáljunk kommunikálni ezekről a kényesnek tartott kérdésekről. Én törekedtem rá, hogy a filmben őszinte legyek.



Tervezel további filmet/műsort/tanulmányt készíteni „szlovákmagyar” témában? Mivel foglalkozol jelenleg?

Továbbra is él bennem a kíváncsiság, nem tartom lezártnak a témát magamban. Bár egyelőre még korai lenne bármiről is beszélni.

A Magyar Televízióban vezetek műsort tavaly október óta. Az a címe, hogy „Angi jelenti”, egy informatív heti magazin, érdekes helyeket, foglalkozásokat mutat be 25 percben, közvetlen stílusban.

SzT - Paraméter