Elhunyt Ray Bradbury amerikai sci-fi író, a Fahrenheit 451 szerzője

2012. június 6. - 18:34 | Kultúra

Elhunyt 91 éves korában Ray Bradbury amerikai sci-fi író, többek közt a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 című világhírű kötetek szerzője.

Az író helyi idő szerint kedden hunyt el Kaliforniában, halálhírét egyik lánya, Alexandra Bradbury közölte szerdán.

Bradbury kiadója, a HarperCollins szóvivője szerint az amerikai sci-fi óriása "békésen halt meg hosszas betegeskedés után".

Az író egészsége az utóbbi években már gyengébb volt, stroke miatt kerekesszékbe kényszerült, ennek ellenére aktív maradt, új regényeket, színműveket, forgatókönyveket, valamint költeményeket szerzett. Minden nap írt, időről időre könyvesboltokban, könyvtárakban tűnt fel adománygyűjtő vagy irodalmi eseményeken Los Angelesben.

Ray Bradbury 1920. augusztus 22-én született az Illinois állambeli Waukeganben. Már 11 éves korában írt, igaz, akkor még húscsomagoló papírokra. Családja az 1930-as évek közepén költözött Los Angelesbe, akkortájt szívesen görkorcsolyázott Hollywood utcáin abban a reményben, hátha egy híresség felfigyel rá. A középiskolában színjátszó csoportba járt, és sokáig színésznek készült. Két éles szemű tanára azonban felismerte benne az írói tehetséget, ezért inkább erre a pályára terelgették. Egy költői klubhoz és a Los Angeles-i Science Fiction Társasághoz is csatlakozott.

Egyetemre nem járt, de a tanulásra továbbra is nagy hangsúlyt fektetett. Nappal újságot árult Los Angeles utcáin, mellette gépíróként dolgozott, éjszakánként viszont a közkönyvtárakat látogatta. Pendulum (Inga) című első novellája, amelyért már honoráriumot is kapott, a Super Science Stories című folyóiratban jelent meg 1941-ben. Egy évvel később látott napvilágot a The Lake (A tó) című munkája, amelyben már kirajzolódott egyéni stílusa. A sikeren felbuzdulva teljesen az írásnak szentelte idejét és energiáját. 1945-ben A nagy fekete-fehér játszma című írását beválasztották a Legjobb amerikai novellák címet viselő antológiába. 1947-ben megnősült, ugyanebben az évben jött ki Sötét karnevál című novelláskötete.

Ettől kezdve pályája felfelé ívelt. 1950-ben jelent meg egyik legismertebb műve, a Marsbéli krónikák, amely elemzői szerint a science fiction eszközeivel bírálta a társadalmi visszásságokat. Szintén világhíressé vált filozofikus regénye, a három évvel későbbi Fahrenheit 451 fenyegető és sötét világot írt le. A könyvből 1966-ban Francois Truffaut rendezett filmet.

Bradbury is rajongott a filmekért, a neve számos hollywoodi produkcióhoz kötődik, egyebek mellett ő jegyezte az 1956-os Moby Dick forgatókönyvét, amelynek főszerepét Gregory Peck játszotta. A tévé számára is írt forgatókönyveket, köztük többet Alfred Hitchcock rendezett. Novelláiból minisorozat is készült, amelyet Magyarországon is bemutattak. Az Oscar-díjra jelölt Icarus Montgolfier Wright című, a repülés történetét feldolgozó animációs film forgatókönyvén is dolgozott.

Számos kitüntetése mellett az Amerikai Science Fiction Írók Szövetsége (SFPA) a nagymesterének nevezte ki. 2000-ben az amerikai Nemzeti Könyvdíj átadásakor életműdíjjal jutalmazták. Szokatlan elismerésként egy aszteroidát is elneveztek róla, és Dandelion Wine című, önéletrajzi ihletésű műve nyomán kapta nevét a Hold Dandelion krátere.

mti/para