G.R.O.W. # 3

2012. június 11. - 16:43 | Kultúra

A G.R.O.W. nevű ismeretterjesztő előadás sorozat harmadik része a dunaszerdahelyi NFG alternatív ifjúsági klubban június 15-én (péntek) lesz. Az előadások ezúttal magyar nyelvűek lesznek. Ajánló

A G.R.O.W. (Grasp the right opportunity for wisdom) célja továbbra is az, hogy érdekes témákat közelítsenek meg a közönségnek a szervezők előadásokon, workshopokon és beszélgetéseken keresztül.

A pénteki program első előadója Oborny Beáta, aki az ELTE Biológiai Intézetének, Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének professzora. TEDx - konferenciák gyakori résztvevője. Dunaszerdahelyi előadásának címe: Ne tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? - biológus történetek a rész és egész viszonyáról.

Szeretünk úgy gondolni saját szervezetünkre, mint integrált egészre, melyen belül az
egyes szervek összedolgoznak a "közjó" érdekében. Legfeljebb a rák vagy hasonló
betegségek kapcsán jut eszünkbe, hogy szervezetünkben előfordulhatnak önző elemek.
Az előadásban arról lesz szó, hogy minden szervezet, így az emberi szervezet működése is a részek versengésének és együttműködésének finom egyensúlyán múlik. Vannak olyan élőlények, melyekben a versengést központi irányítás szabályozza. Ezek az ún. unitér szervezetek, ahova mi is tartozunk. Ezzel szemben léteznek moduláris élőlények, nem is kevesen (ide tartoznak pl. a növények, korallok, szivacsok), melyekben nincs központi kontroll, és a versengés akár szabad utat is kaphat. Az emberi társadalomból vett analógiákkal szeretném megvilágítani ennek jelentőségét. A központi kérdés pedig az, hogy miképpen lehet többé vagy kevésbé autonóm részekből jól működő egészet létrehozni?

Másodikként Nagy Júliával fogunk beszélgetni, aki aranyérmes kerekesszékes táncos. Juli egy kommunikatív, nyitott, társasági ember, aki szeret utazni, új helyeket és embereket megismerni. A kerekesszékes tánc az élete fontos része; hét éve űzi ezt a sportot.

Végül Putz Erik, Alkalmazott Informatikai Mérnök (Szlovák Műszaki Egyetem), szegezi nekünk a kérdést:

Tudományos fikció vs. valóság, azaz mikor jön a Robot Apokalipszis?

Erik előadása a nagy népszerűségnek örvendő sci-fi műfaj kapcsán arra keresi a választ, hogy amit a különféle tudományos-fantasztikus művekben látunk (filmek, regények stb.), mennyire a távoli jövő zenéje és megvalósíthatók-e egyáltalán. Kiderül az is: mikor irtják ki a robotok az emberiséget?

Az első előadás 19:30-kor kezdődik, a belépés ingyenes!

NFG

Címkék: G.R.O.W, NFG, előadás