Bakonyi Ernő "Savanyú" táncművész búcsúztatásának időpontja

Bakonyi Ernő "Savanyú" táncművészt június 22-én, pénteken 14 órakor búcsúztatják a Rákoskeresztúri Újköztemető szóróparcellájában - tudatta a család.

A magyarországi táncházmozgalom meghatározó személyisége 53 éves korában hunyt el; a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanárát áprilisban, tánctanítás közben érte a halál.

Bakonyi Ernő "Savanyú" a VDSZ Bartók Béla Táncegyüttesben kezdte pályáját, Tímár Sándor tanítványa volt. Később az Új Summások kamara-néptáncegyüttesben táncolt, majd tudását új és újabb nemzedékeknek adta át, fiatalok sokaságát vonzotta a tánc világába.

Mintegy húsz éven át vezette a Muzsikás Együttes gyermektáncházát, állandó tanára volt Téka-táboroknak, a Fonó Budai Zeneháznak. Több mint két évtizeden át dolgozott Széll Mártával, a Széll Kulturális Egyesület vezetőjével. A Veres Péter Gimnázium mellett közösen tanítottak néptáncot Budaörsön, a Kesjár Csaba és az 1. számú általános iskolában, valamint az Illyés Gyula Gimnáziumban.

Közvetlen, magával ragadó személyiségét, tánctudását külföldön is ismerték, elismerték. Többször járt vendégtanárként Németországban a Merz-Schule, a Triangle Folklore Ensemble, a wernaui Ungarndeutsches Folklore Ensemble meghívására.

Bakonyi Ernő "Savanyút" a Veres Péter Gimnázium és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata saját halottjának tekinti. Tiszteletére a búcsúztatás után, 17 órai kezdettel emlékestet tartanak táncbemutatóval, táncházzal a gimnáziumban.

 - mti/para -