Több mint 350 rendezvény a Pozsonyi kulturális nyáron

Több mint 350 különböző rendezvénnyel várja a közönséget a Pozsonyi kulturális nyár és Várünnepség, amely a szlovák főváros és az ország legnagyobb múltú kulturális rendezvénysorozatának számít Szlovákiában.

A kulturális nyár idei, 37. évada a pozsonyi Hviezdoslav színház előtt a "Hírességek járdáján" az immár harmadik emlékplakett elhelyezésével vette kezdetét szerda délután, és szeptember kilencedikéig tart.

Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere a megnyitón hangoztatta, hogy az idei rendezvényfolyam minden eddiginél színesebb kínálatot nyújt. A kulturális nyár közel 80 napja alatt több mint 350 különböző rendezvényre kerül sor, 27 ország több mint háromezer művésze lép fel, zenél vagy kiállít. A komolyzenétől a népzenén át a világzenéig minden lehetséges zenei stílus képviselteti magát. A számos utcai rendezvény mellett Shakespeare-napok, vándor filmszínház, gyermek folklórfesztivál, különböző kiállítások is várják az érdeklődőket.

"A kulturális rendezvény lényege és sajátossága, hogy nem az embereket próbáljuk elcsalogatni valamilyen rendezvényekre, hanem úgymond utánuk visszük a kultúrát az utcára" - mutatott rá Milan Ftácnik.

"A pozsonyi kulturális nyár igazán idén érte utol a korát, amit nemcsak a rendezvény kínálata bizonyít, hanem az is, hogy megrendezéséhez minden eddiginél több - több mint hetven - partner ajánlotta fel a segítségét" - tette hozzá Vladimír Grezo a pozsonyi kulturális és információs iroda igazgatója.

mti/para