Világörökség - Utolsóként a Léna folyó sziklaoszlopai kerültek fel a listára

2012. július 2. - 13:41 | Kultúra

Utolsóként a Léna folyó oszlopait sorolta a világörökséghez az UNESCO illetékes bizottsága a testület Szentpéterváron zajló tanácskozásán hétfőn, lezárva a kulturális és természeti világörökség listájának idei bővítését.

A Léna folyó páratlan látványt nyújtó sziklaoszlopai a természeti világörökség részévé váltak - döntött 36. tanácskozásán az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökséggel foglalkozó bizottsága.

A sziklaoszlopok a folyó mentén tornyosulnak az orosz Távol-Keleten. Magasságuk akár a 150 métert is elérheti, és csaknem 80 kilométeres szakaszon kísérik a világ tizedik leghosszabb folyóját.

Az oroszországi világörökségi helyszínek száma ezzel 24-re bővült: tizenöt helyszín szerepel a kulturális világörökségi listán, kilenc pedig a természetin.

A Világörökség Bizottság tanácskozása június 24-én kezdődött és július 6-án ér véget, a lista bővítésének folyamata azonban hétfőn lezárult. Az UNESCO tagállamai közül 21 ország képviselői összesen 26 helyszínt nyilvánítottak idén a kulturális, természeti vagy vegyes világörökség részévé, egyebek közt a betlehemi Születés templomát és a zarándokutat.

Immár világszerte 962 helyszín visel világörökségi címet.

mti/para