Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet rendez az ELTE

2012. július 8. - 08:28 | Kultúra

Idén is megrendezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem július 9. és 15. között a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet, a rendezvény célja, hogy a hallgatók anyanyelvükön vehessenek részt a kifejezetten nekik szervezett szakmai képzésben - közölte az intézmény az MTI-vel.

A négy szekcióban zajló programokra Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a Délvidék magyar ajkú fiataljai érkeznek. A nyári egyetem célja, hogy a hallgatók anyanyelvükön vehessenek részt a szakmai képzésben - ezzel is erősítve nyelvi integritásukat, valamint hogy a sokszínű kulturális programnak köszönhetően bepillantást nyerhessenek Budapest pezsgő diákéletébe.

Az Egységben a tudomány mottót viselő rendezvény szekcióinak közös megnyitója július 9-én lesz az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, ahol beszédet mond: Mezey Barna, az ELTE rektora, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

A nap folyamán a határon túli egyetemek vezetői, valamint az ELTE vezetése megbeszélést folytat Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral és az érintett kormányzati szervek képviselőivel a határon túli magyar hallgatóknak szóló magyar nyelvű felsőoktatási kínálat fejlesztéséről.

A nyári egyetem lezárásaként a hallgatók ellátogatnak Egerbe, ahol a városnéző séta után a székesegyházban adnak orgonahangversenyt a tiszteletükre, majd a nap végén borkóstolón vesznek részt egy pincészetben.

mti/para