Pénteken kezdődik a 22. Művészetek Völgye

2012. július 21. - 14:26 | Kultúra

Jövő pénteken nyitja meg kapuit a 22. Művészetek Völgye, amelynek keretében idén két településen, Kapolcson és Taliándörögdön, 28 helyszínen 550 program, 700 fellépő várja a völgybarátokat.

Márta István, a fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az idei Művészetek Völgye család-, környezet- és emberbarát esemény lesz, amely hangulatában az 1989-1990-es kezdetekhez tér vissza: nem lesznek nagy színpadok, nagy helyszínek, helyettük kis közösségi tereken, falusi portákon fesztiváloznak.

A különböző udvarok művészekkel és gasztro-kulturális programokkal telnek meg. Tíz napra a völgybe költözik Palya Bea a barátaival, a Kaláka együttes, valamint Földes László Hobo. A Palya-udvarnak kialakult forgatókönyve van, reggeltől estig mozgásművészeti, irodalmi, zenei és más színes programokkal, érdekes, ismert emberekkel való beszélgetésekkel (idén például Gryllus Dorkával, Szily Nórával).

A "fiatalabb" Kaláka-udvar erre a fesztiválra szintén kialakította azt a kínálatot, amely a tíz nap alatt zsúfolásig megtölti udvarát: költőkkel, írókkal, színészekkel zenélnek Lackfi János házigazda irányítása alatt. Hobo nem csak zenésztársaival (így például Póka Egonnal) ad koncerteket, hanem előadásokat is tart például a rock és a népzene, vagy a rock és a színház kapcsolatáról. Érdekes vállalkozás a kapolcsi óvodakertben a közösségi zenélés, ahol a bluesra építő profik és amatőrök dolgoznak együtt.

A templomokban a hagyományokhoz híven komolyzene csendül fel, a reneszánsz és barokk muzsika mellett előadások is elhangoznak korabeli hangszerekről, módszerekről.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara is a völgyben ver tanyát, workshopokkal, nyílt tanórákkal. A Muharay Színpadon a szokásokhoz híven népművészeti programok lesznek és bőven válogathatnak a zöld témák iránt érdeklődők is.

"Partnerünkkel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal minden napra kínálunk túralehetőséget, a tavaly megjelent kiadvány alapján pedig Kapolcsi Útilapok néven helytörténeti sétákat ajánlunk" - emelte ki Márta István.

Hozzátette: idén is a völgy vendége lesz a Magyar Írószövetség, ahol fiatal írók is bemutatkoznak é s itt ünnepli 40. születésnapját a Galaktika magazin, valamint a Magyar Társasjátékos Szövetség is.

Taliándörögön újra megnyílik az Ősök háza a régi katolikus plébánia épületében és kertjében, ott Illés Sándor plébános és Szőke András mesél osztályfőnöki óra keretében a környék ezeréves történelméről, süt kenyeret Laci pékkel, rendez sváb és zsidó napot, működtet saját rádiót.

Bölcsföldi András református teológus és barátai Agora néven találkozási pontot hoznak létre a taliándörögdi református templomban és udvarán kulturális, közösségi, gasztronómiai programokkal.

A völgybe háromezer forintos napijeggyel lehet bejutni, nyugdíjasok és diákok 2500 forintért kapják ugyanezt; 21 órától esti jegyet kínálnak 1300 forintért. Idén nem lesz tíznapos bérlet, helyette háromnapos hétvégi bérletet lehet venni 7000 forintért - tájékoztatott Márta István, hozzátéve: ahogy máskor is, a tíz éven alattiaknak ingyen látogatható a völgy.

A fesztiváligazgató korábban elmondta, hogy az idei rendezvény 76 millió forintból valósul meg, ebből 10 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap ad, 20 milliót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bocsátott a szervezetők rendelkezésére saját keretéből. A jegy- és szponzorációs bevételt 46 millió forintra becsülte Márta István, aki emlékeztetett arra: tavaly még 190 millió forintból rendezhették meg a Művészetek Völgyét.

mti/para