Velencei filmfesztivál - Mira Nair filmjével megnyílt a 69. mustra

2012. augusztus 30. - 09:04 | Kultúra

Mira Nair indiai filmrendezőnő The Reluctant Fundamentalist című alkotásának világpremierjével megnyílt szerda este a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyszekciójában idén 18 mű vetekszik a legjobbnak járó Arany Oroszlán-díjért.

Mira Nair versenyen kívül bemutatott filmjét a rendező mellett a főszereplők közül Kate Hudson, Liev Schreiber és Riz Ahmed is elkísérte a Lidóra. Az indiai alkotó korábbi nagy sikere helyszínére tért vissza azzal, hogy ellátogatott Velencébe: 2001-ben ugyanis az Esküvő monszun idején című munkájával elnyerte a világ legrégebbi filmfesztiváljának fődíját. Sikerének hírét azonban hamar elmosták a hírek: néhány nappal később az al-Kaida terrorhálózat merényletet követett el az Egyesült Államok ellen, New Yorkban - ahol a rendezőnő él - ledőltek a Kereskedelmi Világközpont tornyai.

Mira Nair legújabb filmjének története épp ezekben a napokban kezdődik, és egy fiatal pakisztáni férfiról szól, akire pénzügyi elemzőként fényes karrier vár Amerikában, a New York-i Wall Streeten, de végül a terrorcselekmények után jelentkező vallási türelmetlenség miatt zaklatás és kiközösítés lesz a sorsa, míg végül úgy dönt, hogy visszatér Pakisztánba.

A rendező filmjének szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, a The Reluctant Fundamentalist segít abban, hogy párbeszéd kezdődjön a muzulmán világgal kapcsolatos sztereotípiákról, amelyek egyre elterjedtebbek lettek az elmúlt évtizedben.

A dráma Moshin Hamid azonos című regényén alapul. Nair szerint a kötet már önmagában a Nyugat és a Kelet közötti párbeszéd, ő pedig a film révén akar hidat építeni a két világ között.

Az Arany Oroszlánra idén 18 film esélyes, köztük Paul Thomas Anderson vagy épp Brian De Palma, Takesi Kitano, Marco Bellochio és Terrence Malick legújabb műve. A versenyszekcióban szereplő alkotásokról kilenc tagú nemzetközi zsűri dönt Michael Mann filmrendező vezetésével.

Több mint egy tucatnyi film mutatkozik be versenyen kívül, köztük Robert Redford The Company You Keep című politikai thrillere, amelyet a színész-rendező is elkísér Velencébe. A patinás mustra vendégei között lesz a nemzetközi sztárvilágból James Franco, Selena Gomez, Dennis Quaid, Rachel McAdams, Heather Graham, Shia LaBeouf, Winona Ryder, Chris Evans, Rachel Weisz és Javier Bardem is.

A velencei filmfesztivált 1932-ben rendezték meg először, azóta kisebb kihagyásokkal évente tartják. A legjobb rendezést Ezüst Oroszlán-díjjal, a színészeket és a színésznőket Volpi-kupával jutalmazzák a Mostrán.

MTI/para