Velencei filmfesztivál - Esélyesként emlegetik a rendkívül brutális dél-koreai filmet

2012. szeptember 5. - 12:56 | Kultúra

Kim Ki-duk Pieta című filmje olyan brutális, hogy nem könnyű végignézni, a dél-koreai rendező azonban olyan meggyőzően szőtte össze a kőkemény thriller és a megindító szerelmi történet szálait, hogy a versenyfilmet az Arany Oroszlán-díj esélyeseként emlegetik a szombaton záruló velencei filmfesztiválon.

Kim Ki-duk visszatérő vendég a nagy múltú velencei nemzetközi filmmustrán, korábban A sziget, a Címzett ismeretlen és a Bin-Jip - Lopakodó lelkek című filmjeit tekinthette meg a Lido közönsége. Utóbbival 2004-ben elnyerte a FIPRSCI díját a lagúnák városában.

A Pieta egy könyörtelen uzsorás és egy titokzatos nő története, aki azt állítja magáról, hogy az uzsorás anyja. A nőt alakító Cso Min-su, akit a rendező "hollófekete hajú Máriaként" jellemzett, a szakírók szerint játékáért könnyen megkaphatja a legjobb színésznő díját.

Kim a keddi bemutató előtt elmondta, úgy érzi, hogy filmje elkötelezett humanista alkotás a gazdasági válság korában. Ez lehet az oka - tette hozzá -, hogy a nézők úgy vélhetik, némiképp különbözik korábbi filmjeitől.

A Pietában a törleszteni képtelen adósok végtagjaikkal fizetnek: a "biztosítási pénzt" az uzsorás kapja. A megcsonkítottak utcai koldusként küzdenek életükért, vagy feladják és öngyilkosságba menekülnek. A film egy megrázó jelenetében egy apa, aki kétségbeesetten próbál pénzt szerezni megszületendő gyermekének, mindkét kezét felkínálja, de előtte még utoljára megszólaltatja gitárját. Az uzsorás kegyetlenségének csak a nő megjelenése vet véget, aki azt állítja, hogy születésekor elhagyta. A férfi eleinte képtelen hinni neki, és brutális próbáknak veti alá, ám az asszony kitartása és szeretete végül meggyőzi.

A rendező elárulta, hogy Michelangelo híres Piétájáról, a halott Jézust ölében dajkáló Máriáról mintázta filmje női főhősét. A szoborhoz kétszer is elzarándokolt a Vatikánba - mesélte, hozzáfűzve, hogy a fiát átölelő Szűz Mária képe évek óta foglalkoztatta, így fogalmazódott meg benne a film alapgondolata, amely a humanitást és az emberi élet részeit, a szenvedést, a fájdalmat öleli fel.

Az alkotás általában kedvező kritikákat kapott. Deborah Young, a The Hollywood Reporter kritikusa szerint Kim Ki-duk a Pietával ismét küzdőállásba lendült. Mint írta, a film első órája letaglózóan erőszakos, ám aztán váratlanul megindító pszichológia tanulmánnyá változik.

MTI/para