Kisebbségi konyhanyelvek a Minormával

2012. szeptember 29. - 07:34 | Kultúra

A magyar, a roma és a héber nyelvek alapjait tanulhatják meg annak az ingyenes nyeltanfolyamnak a részvevői, amely szeptember 26-án nyílt meg Pozsonyban.

Szeretnénk, ha a Nyelvkonyha résztvevői legalább konyhanyelvi szinten megtanulnák ezeknek a kisebbségi nyelveknek az alapjait” – mondta Bindics Gábor, a Nyelvkonyha – Jazykuchyňa elnevezésű projekt ötletgazdája. A kurzusok októbertől indulnak, az első tanfolyamok létszáma már betelt, de a szervezők folyamatosan indítják majd az újabbakat.

A Szlovákiában egyedülálló kezdeményezés fő szervezője a nemrégiben létrejött Minorma polgári társulás, a nyelvtanfolyamok a pozsonyi Dunaj kultúrközpontban zajlanak majd. A szervezők szándékai szerint a képzés nem a hagyományos nyelvórák forgatókönyvét követi. „A nyelvet mi elsősorban a kultúra felől közelítjük meg. Tapasztalt lektorainkon kívül az adott nyelv egy-egy anyanyelvi beszelője is vendégünk lesz” – tette hozzá Bindics Gábor, aki szerint elsősorban szlovák anyanyelvű érdeklődők jelentkezésére számítanak.

Néhány név a rendhagyó magyarórák előadói közül: Benkő Géza, Nádasdi Péter és Bárdos Judit színművészek, Veres István író és publicista, Cséfalvay András képzőművész, Kerekes Péter filmrendező.

A kezdeményezés mögött a 2012 szeptemberében pozsonyi székhellyel megalakult Minorma polgári társulás áll. A társulás a Szlovákia területén élő etnikai és nemzeti kisebbségek szakmai, etikai, gazdasági, szociális és jogi érdekeinek képviseletét tűzte ki céljául. Podhradská Lea, a Minorma ügyvezetője szerint az újonnan létrejött szervezet nem csupán népszerűsíteni szeretné államhatárainkon belül élő kisebbségi csoportokat, hanem azok társadalmi, kulturális és szociális integrációját is feladatának tekinti.

A tanfolyam első évadának megnyitóját két magyarországi zenész, DJ Suhaid és Vázsonyi János szaxofonvirtuóz közreműködésével tartották szeptember 26-án a pozsonyi Dunaj kultúrközpontban.

(-)