ILLEGÁLIS LETÖLTÉS: Két év börtön vagy kétmillió jen büntetés...

2012. október 1. - 14:52 | Kultúra

Akár kétéves börtönbüntetést vagy kétmillió jenes pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik jogellenesen töltenek le fájlokat az internetről Japánban egy hétfőn életbe lépett törvénymódosítás értelmében.

A törvénymódosítást elsősorban a zeneipar védelmére, a kiadók erős lobbizásának hatására fogadta el a szigetország parlamentje. Japán a világ második legnagyobb zenepiaca, de iparági becslések szerint az országban egy legális médiafájl-letöltésre közel tíz illegális jut. A kiadók állítása szerint a kalózkodás miatt tavaly 16 százalékkal zsugorodott az internetes zenepiac.

A törvény értelmében akár egyetlen jogsértő fájl birtoklásáért is elítélhetnek valakit, de a vádemelést csak a szerzői jog tulajdonosa kezdeményezheti.

A júniusban elfogadott törvényt számos bírálat érte. Egyesek szerint hatásosabb lenne a feltöltőket megcélozni a kalózkodás megfékezésére, akiket jelenleg akár tízéves szabadságvesztéssel és tízmillió jenes pénzbírsággal is sújthatnak.

A japán ügyvédi kamara hétfői közleményében az írta: szerencsésebb lett volna, ha a letöltések által okozott jogsértéseket továbbra is polgári, nem pedig büntetőjogi ügyként kezelnék.

A törvény júniusi parlamenti jóváhagyásakor több japán kormányszerv, illetve a legfelsőbb bíróság honlapját is hackertámadás érte, míg 80, magát az Anonymous nemzetközi hackercsoport tagjának nevező maszkos ember Tokióban tiltakozott a jogszabály ellen.

- mti/para -