Mayer Éva: Transcom 2

2012. október 3. - 10:10 | Kultúra

Mayer Éva (1983) szlovákiai magyar művész, 2008-ban grafikusként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Fiatal kora ellenére már számos kiállításon és művészeti fórumon szerepelt itthon és külföldön egyaránt.

munkái több elismerésben részesültek, mint pl. a Magyar Köztársaság ösztöndíja (2005-2006), a Barcsay Jenő Alapítvány fődíja (2006), a Kondor Béla Alapítvány díja (2008), a IV. Országos Művészeti Diákköri Konferencia képgrafika kategória 1. díja (2009), vagy a "MEGA-PIXEL 2010" Digitális Alkotások Országos Tárlat zsűri díja (2010). 2012-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola állami ösztöndíjasa.

Mayer Éva idén meghívást kapott művész külföldi rezidens programokra, Macedóniába (Sloeshtica) az “International Center of Art and Sustainable Development „Art Point – Gumno”-ba, illetve Észak-Karolinába (Wilmington) a No Boundaries International Art Colony-ba.

Mayer Éva a grafika határain kísérletezve továbbgondolja a műfajt. A kortárs művészet experimentalizmusára jellemző módon különleges, egyedi technikáját saját maga kísérletezte ki a fotogram, a digitális technika és a giclée nyomat vegyes alkalmazásával. Művészete tartalmilag és formai megoldásait tekintve az egyén és a társadalom viszonyának problematikájával foglalkozik: egyéni tapasztalatait továbbgondolva és összegezve, aktív részvételre és állásfoglalásra invitálja a nézőt. Fontos számára a kapcsolatteremtés, interaktív installációi, videói és grafikái dinamikus variációkkal, térbeli megoldásokkal, vizuális megfogalmazásokkal szólítják fel a befogadót a visszajelzésre.

Mayer Éva számos személyes vonatkozású témát dolgozott fel, mint amilyen például a betegség, az emberi érzékenység, a társadalmi kiszolgáltatottság. Erősen foglalkoztatja az egyén saját önazonosságának, valamint a közösségben betöltött helyzetének meghatározása. Mint szlovákiai magyar művész, kihívás számára, hogy a művészet egyetemes nyelvével hogyan találja meg helyét egy másik országban.

Tematikus kiállításain és a nemzetközi vásárokon bemutatott alkotásain keresztül az egyéni problémafelvetés egzisztenciális kérdéssé növekszik. Művészete ettől válik egyszerre emberivé és univerzálissá, azon túl, hogy egy európai térségre vonatkozó problémákat feszeget.

Kiállítása október 4-től 18:00 kezdettel megtekinthető a Vermes-villában, a Kortárs Magyar Galériában. A kiállítás 2012. október 26-ig naponta 10 és 17 óra között látogatható.

KMG