Zenei nagyágyúk az Are You Free? fesztiválon

2012. október 16. - 09:33 | Kultúra

Az 5. Are You Free? zenei fesztivál vendégei több mint érdekes előadók és zenekarok lesznek. A rendezvény helyszínéül ismét a dunaszerdahelyi NFG klub szolgál október 19-én (péntek) és 20-án (szombat). Rögtönzés, free jazz, zajok és dallamok minden mennyiségben. Ajánló

Az Are you Free? zenei fesztivál az igényes műfajok fesztiválja. A NA’CONXYPAN PT és a Jazz Klub DS kezdeményezése egyedülálló a szlovákiai jazzéletben, mely nem titkolt szándéka új lendületet adni a hazai zenészeknek is. Az érdeklődők nemcsak hallgathatják a zenét, hanem nemzetközi tekintélynek számító zenészektől tanulhatják is a fesztiválhoz kapcsolódó alkotóműhely keretén belül. Program:

Október 19. péntek_20:00

Elsőként a szerbiai Mezei Szilárd Trió koncertjét élhetik át. A 2000-ben alakult trió tagjai Mezei Szilárd (brácsa), Malina Ervin (nagybőgő) és Csík István (ütőhangszerek). A zenekar repertoárja Mezei Szilárd kompozícióiból áll, amelyekben nagy szerepe van az improvizációnak. Őket követi a The Geordie Approach. A két norvég zenész - Petter Frost Fadnes és Ståle Birkeland-, valamint az angol Chris Sharkey alkotta formáció egy megalkuvást nem ismerő kísérleti zenei trió, amely laza, improvizatív szerkezeteken belül alkot. Ambient groove és absztrakt struktúrák között mozogva varázsolnak. Pénteki utolsó fellépőként a magyar és nemzetközi underground színtér fenegyereke, Pándi Balázs mutatkozik be, aki ex-bárpultos, koncertszervező, a death metaltól az avantgárd dzsesszen át a legelborultabb zajzenékig mindenfelé otthonosan mozgó dobos-DJ-promóter. Otto von Schirach őrült performanszaihoz adta az ütemet, majd kikötött az A38 hajón, ahol fellépéseket szervezett. A japán Merzbow-val is turnézik, illetve a Contact Gonzo harcművészeti show táncosai mögött dobol. Együtt dolgozik a Mike Patton-közeli Zu zenekarral. Öntörvényű, csapongó, lázadó; sosem lehet tudni, mi lesz a következő lépése.

Október 20. szombat_13:00 / 20:00

A fesztivál délután folytatódik a 4StatesSessions projekt workshopjával, amelyen bárki részt vehet. Este pedig a koncertek sorát a BERGLJOT nyitja, amely 2008-ban jazz-zongora trióként kezdett működni Vojtěch Procházka Trio néven. Rengeteg improvizáció, preparált hangszer és nem hagyományos technika kap helyet műsorukban. Jelenleg minimalista megközelítésű, lassan kibontakozó, a hangzásvilág gazdagságára összpontosító kompozíciókkal kísérleteznek.

Az Are You Free? sztárfellépője a The Thing nevű, skandináv improvizatív garázsrock, powerjazz (svéd-norvég) trió. A Thing elemi erejű, mindent elsöprő szónikus támadására aligha elegendőek a szavak. A 2000-ben alakult zenekar jóformán mindent magába integrál, ami belefér a „szabad zene” kategóriájába, legyen az punk, szabad improvizációs zene, klasszikus dzsessz, avantgárd vagy noise. Ornette Coleman vagy Joe McPhee-darabokat éppúgy feldolgoznak, mint ahogy merítenek PJ Harveytól, a White Stripestól vagy James Blood Ulmertől. A zenekar szellemi vezetőjének a nagy hatású „punkjazz” szaxofonost, Mats Gustafssont nevezhetnénk, akit nem véletlenül fűz több évtizedes kollegiális barátság Peter Brötzmannhoz, akinek kulcsfontosságú Chicago Tentetjében is fontos szerepet játszik. Gustafsson egész karrierjével az improvizatív zene páratlan szabadságát hangsúlyozza: a kortárs dzsessz zsenijeivel, például Ken Vandermarkkal vagy Derek Bailey-vel éppúgy dolgozott együtt, mint a poszt-rock, poszt-punk színtér legfontosabb együtteseivel, az Ex-szel, a Sonic Youth-szal vagy a Zuval. Ebben partnere a nagyszerű és hajlékony technikájú dobos, Paal Nilssen-Love. A stavangeri fiatalember a kortárs avantgárd dzsessz egyik legnagyobb hatású és legtöbbet foglalkoztatott dobosa, rengeteg saját projekttel és számtalan zenésztárssal, Pat Methenytől Chris Potteren át a már említett Brötzmannig vagy Vandermarkig. A trió harmadik tagja Ingebrigt Håker Flaten, a norvég Trondheimból származik, és a nagybőgő mestere. A trió júniusban nagy sikerű közös lemezt készített és adott ki Neneh Cherry amerikai énekesnővel – a projekt neve The Cherry Thing. A fesztivál záróakkordjaként a 4StatesSessions projekt tagjai lépnek színpadra.

A koncertek 20 órakor, a szombati workshop 13 órakor kezdődik. Napijegy-és bérletinformációt a jazzklubds@jazzklubds.sk címen kaphatnak. A fesztivál támogatója a Szlovák Kulturális minisztérium, a Szlovák Kormányhivatal és Dunaszerdahely önkormányzata.

NFG klub