Megújult formában várja a látogatókat a IX. Thália fesztivál

2012. október 19. - 17:44 | Kultúra

Megújult formában, kibővített műfaji kínálattal várja a látogatókat a kassai Thália színház által már kilencedik alkalommal megrendezett, multikulturális rendezvénysorozaton, a Thália fesztiválon október 26. és december 20. között.

Az eredetileg színházi fesztiválként indult, több kassai helyszínen zajló rendezvénysorozat műsora az idén komoly-, dzsessz- és népzenei koncertekkel, valamint filmvetítéssel és táncszínházzal bővült.

"A rendezvénysorozatnak a kezdetektől fogva az volt a lényege, hogy létrehozzunk egy nemzetiségi fesztivált Kassán. Ezt tükrözi a fellépők összetétele is, hiszen őket úgy válogattuk össze, hogy mindegyik Kassán élő nemzetiség képviseltetve legyen" - mondta el az MTI-nek Richtarcsík Mihály a kassai Thália színház tervezési titkára pénteken. Hozzátette: a korábban két-három évente megrendezett fesztivál az utóbbi négy évben éves rendszerességgel jelentkezik, az idén először pedig a színházi előadások sorát más műfajokkal is kibővítették.

A fesztivál időtartama alatt havonta három-négy rendezvényre kerül sor több kassai helyszínen, köztük a történelmi városházán és a Márai Stúdióban. A színház tervezési titkára szerint a fesztivál sohasem kifejezetten szakmai rendezvény volt, hanem mindig inkább arról szólt, hogy minőségi előadások révén etnikailag is széleskörű közönséget tudjanak megszólítani. "Az utóbbi években a céljainknak megfelelően alakul a helyzet, mert mind több olyan látogató akad, aki egy másik nemzetiség képviselőjeként látogat el a magyar színházi előadásokra vagy fordítva" - hangoztatta Richtarcsík Mihály.

A Thália fesztivált október 26-án a Prímásparádé rendhagyó népzenei előadásával nyitják. "Ez különleges produkció, amelyben a magyar zenei élet olyan kimagasló egyéniségei zenélnek együtt, akik bár más és más zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene, így az előadás gerincét is ez alkotja" - részletezte a tervezési titkár. Hozzátette: bár nehéz lenne csak egyet kiemelni a nívós előadások sorából, budapesti vendégfellépőik közül mindenképpen említést érdemel Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, akik Shakespeare klasszikusának alternatív feldolgozását az És Rómeó és Júliát hozzák el Kassára és a szintén a magyar fővárosból érkező Trainingspot Társulat, amely a Nemzetközi Amatőr Színjátszók Fesztiválján fődíjas előadásával lép fel.

MTI/para

Címkék: Thália Színház