De Niro, Gere és Tarantino az idei hollywoodi filmdíjasok között

2012. október 23. - 18:08 | Kultúra

Robert De Niro, Richard Gere és Quentin Tarantino is a győztesek között volt a helyi idő szerint hétfő este megrendezett 16. Hollywoodi Filmdíjak (Hollywood Film Awards) gálán, amelyet a filmszakma "díjátadó szezonja hivatalos megnyitójaként" tartanak számon.

A rendezvény azokat az alkotásokat díjazza, amelyek várhatóan a filmszakma számos elismeréséért szállnak majd harcba a jövőben. Ezek közé tartozik Quentin Tarantino régóta várt Django elszabadul (Django Unchained) című mozija.

Az év szövegkönyvírójának választott Tarantino beszédében elmondta, furcsa érzés volt átvenni a díjat olyan filmért, amelyet még be sem fejezett. Az író-rendező ugyanakkor hozzátette, a korán jött elismerést a film kissé hosszúra nyúlt párbeszédeinek védelmére fogja felhasználni a vágás során. "Ezután könnyen mondhatom majd, hogy, hé, csak nem akartok kihúzni egyetlen sort is a díjnyertes forgatókönyvemből?" - viccelődött.

Seth Rogen komikus a vígjáték kategória győzteseként szólította színpadra Judd Apatow író-rendezőt a karácsony tájékán mozikba kerülő 40 és annyi (This Is 40) című filmért. "A legelképesztőbb dolog talán az a ma estében, hogy ezekből a filmekből még egy sem került a mozikba, és olyan is akad köztük, amelyekről még csak nem is hallottam - mondta Rogen.

Robert De Niro és Bradley Cooper színészek, valamint David O. Russell rendező a várhatóan év vége felé debütáló Silver Linings Playbook című moziért vehettek át elismerést. A Beverly Hiltonban tartott fényűző gálaest további győztesei között szerepelt Ben Affleck és Az Argo-akció (Argo) című thriller stábja, valamint Amy Adams, Dustin Hoffman és Marion Cotillard. Richard Gere-t életműdíjjal jutalmazták a gálaesten.

(MTI)