Kisebbségek az idei fotóhónap középpontjában

2012. október 29. - 17:36 | Kultúra

A romák és ruszinok mindennapi élete, örömük és bánatuk, másságuk és beilleszkedésük – ez az idei Fotóhónap központi témája. A pozsonyi Fotofo 22-dik évfolyamának összesen 28 kiállítása emellett terjedelmes válogatást sorakoztat fel a kortárs szlovák fotográfiából, a Robert Capa és Lewis Hine munkásságát bemutató gyűjtemények pedig igazi csemegét jelenthetnek a fotóművészet kedvelőinek.

A szlovák Šimon Kliman Szép emberei, és a magyarországi Schild Tamás Szép cigányaim egyaránt szakítanak az elmúlt évtizedekben jellemző, roma világot bemutató fotósorozatokkal. Színes, többnyire beállított fotóikon mindketten az emberi szépséget, ünnepi pillanatokat igyekeznek megörökíteni, a romák világát mintegy teljesen áthelyezve az esztétikum közegébe. Václav Macek, a Fotofo igazgatója szerint amíg az 1980-as években a fotográfusok a cigányokkal kapcsolatban elsősorban a nyomort és kilátástalanságot, a szerencsétlen sorsokat és kirekesztettséget igyekeztek dokumentálni, ma már több művésznél is előtérbe kerül az emberi érték, az egyén szépsége. Az úton címet viselő tárlat ugyanakkor megmarad a roma mindennapok bemutatásánál, szlovák, magyar, cseh és orosz fotósok szemével láttatja a roma közösségeket Közép-Európában.

Külön fejezetet szentel az idei fotóhónap a ruszinoknak. A Lengyelországban, Ukrajnában és Szlovákiában élő népcsoportotamely ország nélküli nemzet sokan Közép-Európa kurdjainak tartják. Az ő mindennapjaikkal, világuk elmúlt 20 évének történéseivel külön kiállítás foglalkozik

A szervezők eredeti elképzelése az volt, hogy koncertekkel, kísérőrendezvényekkel hozzák közelebb a roma és ruszin kultúrát a Fotóhónap közönségéhez. Támogatók híján azonban ez a terv nem valósulhatott meg, így kísérőrendezvényként marad annak a két filmnek a bemutatása, amelyek egy szlovák és egy olasz rendező szemszögéből mondják el az Angliába illetve Milánóba emigrált szlovák és román cigányok mindennapjait, kapcsolatát a szülőfölddel és az otthon maradt családtagokkal.

Igazi csemegének ígérkezik a fiatal orosz fotográfia kiállítása, ami elsősorban arra keresi a választ, hogy az internet világában felnövekvő generáció hogyan találja meg önmagát a hagyományokat követő mai orosz kultúrában. Fotótörténeti szempontból is izgalmas a francia fotóművészet elmúlt évtizedeit felölelő tárlat valamint a Pozsonyt 1925 és 1945 között idéző, Jozef Hofer felvételeiből készült összeállítás.

A Robert Capa magyar származású, világhírű haditudósító életművét felvonultató kiállítás mellett nagy közönségsikerre számíthat a Lewis Hine képeiből készült tárlatanyag. A fotós megdöbbentő képeket készített a felhőkarcolókat építő munkásokról, de ő volt az első amerikai fotográfus, aki szociográfiai jellegű képeivel próbálta meg felhívni a figyelmet az embertelen körülmények között dolgozó amerikai gyermekmunkásokra.

Mivel nem sikerült támogatókat szerezni, (a pozsonyi Fotóhónap keretein belül) az idén sem lesz World Press Foto kiállítás Pozsonyban (ennek képeit Kassán, állami támogatással egy bevásárlóközpontban láthatja a közönség), a természet szépségeit bemutató National Geographic sorozat azonban valamelyest kárpótolhatja a sajtófotó kedvelőit.

A pozsonyi Fotóhónap szervezői az idén sem a mennyiségre, hanem a minőségre törekedtek. A rendezvény része az Európai fotóhónap fesztiválsorozatának, amit többek között Párizsban, Bécsben, Berlinben és Moszkvában rendeznek meg.

A következő hetekben sor kerül több workshopra, ezeken amerikai, francia, lengyel, cseh, szlovén és magyar szakemberek tartanak előadásokat a kortárs fotóművészetről. Kihirdetik a legjobb kelet-európai fotográfiai könyv idei győztesét, az Őrült Tarzán című színházi előadással pedig a 20. század egyik legismertebb fotósa, a morvaországi különc, Miroslav Tichý munkássága előtt tisztelegnek.

A kiállítások többsége október 30. és december 16. között tekinthető meg.

Pontos helyszínek és időpontok itt.

A cikkben megjelent fotó SCHILD Tamás Rusztikus idill című képe.

- Rudas Dóra -