Kiosztották a Nemzetközi Emmy-díjakat, megtört a britek uralma

2012. november 20. - 19:19 | Kultúra

Megtört a brit televíziós produkciók több éve tartó uralma a Nemzetközi Emmy-díjátadón: a kilenc kategória díjain idén hat ország osztozott. Alan Alda amerikai színész életműdíjat kapott az alapítóktól.

A britek ezúttal be kellett, hogy érjék két szobrocskával, és két-két díjat nyertek argentin, illetve brazil produkciók. Ausztrália, Franciaország és Németország egy-egy kategóriában diadalmaskodott a helyi idő szerint hétfő este tartott gálán a New York-i Hiltonban.

Az est legnagyobb nyertesének a Television x la Inclusion című argentin dráma bizonyult, ez lett az első sorozat a díj történetében, amely a legjobb színésznek és a legjobb színésznőnek járó díjat is bezsebelte. Előbbi kategóriában a Pedro Almodóvar Beszélj hozzá című filmjében megismert Darío Grandinetti vehette át az elismerést egy elvált, idegengyűlölő taxisofőr megformálásáért. A legjobb színésznő Cristina Banegas, a "veterán" argentin színházi, filmes és tévés színésznő lett. Ő egy Down-szindrómás lány anyját alakította a produkcióban.

A sorozatról a színésznő elmondta: "Minden epizód egy diszkriminációhoz kapcsolódó témáról szólt, megtiszteltetés volt részt venni egy ilyen munkában".

A két brit Emmy egyike a dokumentumfilmek kategóriájában született. Díjat nyert a Terry Pratchett: Choosing to Die című alkotás, a legjobb minisorozat kategóriájában pedig a Black Mirror című produkciót jutalmazták.

Brazíliának a TV Globo két műve hozott Emmy-díjat, A Mulher Invisível (A láthatatlan nő) című munka a legjobb vígjátéksorozat, az O Astro (Az illuzionista) pedig a legjobb telenovella díját nyerte el.

A legjobb drámai sorozat kategóriájában a Braquo című francia rendőrdráma második évadát díjazták. Nemzetközi Emmyvel tüntették ki a német Musik als Waffe (A zene mint fegyver) című produkciót, amelyben Christopher Cerf - aki a Szezám utca zenéjét is komponálta - a zene és az erőszak kapcsolatát kutatja. Mindezt azok után, hogy megtudta, dalait foglyok kínzásához használták fel Guantanamón és az iraki Abu Graib börtönben.

Ausztrália az Amazing Race Australia című kalandműsor révén szerzett Emmyt.

(MTI)

Címkék: Emmy-díj, televízió