Cseh politikusok telefonszámait tették közzé művészek

2012. november 23. - 08:52 | Kultúra

Cseh politikusok, köztük Václav Klaus elnök és Petr Nečas miniszterelnök privát mobiltelefonszámait tette közzé legújabb kiállításán a Ztohoven nevű képzőművészeti csoport.

A politikusok közvetlen elérhetőségeit felvonultató Moral Reform című installációt a prágai DOX Kortárs Művészeti Központban állították ki. Az alkotás részét képezi az alsóház tagjainak névsora, mobilszáma, egy telefon, amelyen a látogatók helyben felcsöröghetik a politikusokat és egy szöveg a számok nyilvánosságra hozatalának magyarázatával.

"A demokrácia legközvetlenebb módját kínáljuk a látogatóknak" - nyilatkozta a Lidové Noviny című cseh napilap internetes oldalának Petr Zilka, a csoport egyik tagja. Idén nyáron a vezető cseh politikusok hamis sms-eket kaptak, amelyekben békülésre, alázatosságra és morális értékekre hívták fel a figyelmüket politikai ellenfeleik. A Ztohoven szerint mindez a most bemutatott installáció részét képezte.

Provokatív alkotásaival és megmozdulásaival a csoport égető társadalmi problémákra hívja fel a közvélemény figyelmét. Első ismert "performanszuk" során, 2007 júniusában betörtek a közszolgálati Cseh Televízió egyenes adásába, és a nézők egy eredetinek tűnő atombomba-robbanást láthattak az egyik csehországi hegységben, ami kisebbfajta pánikot váltott ki a lakosság körében.

A tagok ellen rendszeresen indítanak bűnvádi eljárást akcióik miatt.

(MTI)

Címkék: telefonszám