Zajlavina Pozsonyban

2012. december 3. - 17:35 | Kultúra

A zajzenék kedvelői számára, december 6-8-ig, Kánaánná változik a pozsonyi A4-es klub, de lesz program a Fugában is, a 13. NEXT fesztivál keretében. Ajánló

A háromnapos zajdömping avantgárd jazz, noise, improvizatív, kísérleti és innovatív (komoly)zenei produkciókat kínál. Nemzetközi sztárok és hazai vendégek is szerepelnek a programban. Érkezik például Shelley Hirsch amerikai díva, a norvég ambient Phonophani, a brit noiser Russel Haswell, Pándi Balázs magyar dobos, vagy a legendás holland The Ex zenekar basszusgitárosa, Luc Ex.

Szlovákiai zenészek szólóban, vagy projekteken belül lépnek színpadra: hallhatják Samčo, brat dážďoviek performanszát, de a Jamka duó szettjét is. A nemzetközi zenei workshop az egyetlen olyan program, amely a Fuga klubban, a koncertek és egyéb előadások mind az A4-es kultúrközpontban lesznek (YMCA épülete). A workshop vezetői George Cremaschi nagybőgős Amerikából, valamint Isabelle Duthoit énekesnő és Franz Hautzinger zeneszerző, akik az érdeklődőkkel a NEXT Ensemble együttest megalakítva csütörtök este koncertet is adnak. A workshopra jelentkezni a miro2toth@gmail.com címen lehet.

A NEXT dramaturgjai a csütörtöki napot a budapesti UH fesztiválnak szentelik, vagyis „új, radikális zenei formáknak, Magyarországról“. Ezen belül hallhatják Lázár Gábor multimédiás művészt, a 12z imprótriót, a Ship Arriving Too Late To Save a Drowning Bitch nevű kísérleti bandát, és Pándi Balázs dobost. Az UH fesztivál 2000 óta feszegeti a zajzenék határait – az idei termés legjava lesz látható és hallható a NEXTen.

Napi programbontást ITT találnak. Jegyek, bérletek elővételben és a helyszínen is kaphatók – infó ITT.

Mészáros Veroni