Sok karácsonyfa alá kerül lebilincselő olvasmány

2012. december 12. - 17:57 | Kultúra

Somorja – Szép, az adventi ünnepváráshoz illő élményben volt részük mindazoknak, akik december 11-én este ellátogattak Ozogány Ernő előadására a Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárba.

Ahol ezúttal a tejfalui városrészben lakó szerző Jó mulatság, férfimunka ­– nemzetépítő férfiak című könyvének bemutatója zajlott. Legújabb könyvében a népszerű szerző, mint hallgatóságának elmondta, megpróbálta számba venni és ismertetni a magyar nemzet legkiválóbb férfijainak életútját, tevékenységét és eredményeit.

Mivel Ozogány Ernő fő kutatási területe köztudottan a tudomány- és technikatörténet, így nem meglepő, hogy elsősorban e területek képviselői kaptak helyet a kötetben. A szép számban megjelent közönség érdekes történeteket hallhatott a természettudományok nagyjainak, többek között Lénárd Fülöp, Wigner Jenő, Oláh György, Gábor Dénes, Békésy György, Polányi János – hogy csak az ismert Nobel-díjas tudósokat említsük ­– tevékenységéről. A nagy magyar tudósok életútjának ismertetésénél a szerző természetesen nem hagyhatta ki azt a közismert tényt sem, miszerint a nemzet számarányát tekintve az egy főre eső Nobel-díjasok számában mi magyarok világelsők vagyunk.

Az előadás után az érdeklődők megvásárolhatták Ozogány Ernőnek nemcsak a témához kapcsolódó legújabb könyvét, de a nemzetépítő férfiak mellé párosíthatták A nemzet virágai – a magyar történelem legérdekesebb asszonyai című opusát is, hogy a két kötetben igazán méltó ajándék kerüljön a karácsonyfa alá – természetesen a szerző által dedikálva.

(–ckj–)