Tömegek akarják látni a maják kódexét Drezdában

2012. december 16. - 15:55 | Kultúra

Tömeges az érdeklődés a Drezdában őrzött maja kódex iránt, amely tartalmazza a közkeletű vélekedés szerint december 21-re világvégét jelző naptárat.

A németországi város egyetemi könyvtárában kiállított maja írásos emlék iránt az állítólagos világvége közeledtével egyre nagyobb az érdeklődés. A napokban mindenekelőtt olyan látogatók keresik fel az intézményt, akik attól tartanak, hogy soha többé nem láthatják a 800 éves kéziratot - mondta Katrin Matteschk, a könyvtár szóvivője. Hozzátette: a kódex december 21. után is megtekinthető.

A látogatók száma az idén fokozatosan mind magasabbra emelkedett. Tavasszal például Világvége 2012? címmel tartottak kiállítást a 13. században keletkezett, nyírfakéregre írt kódexről és az írás megfejtésének történetéről. A könyvtár munkatársai nem bírták a rohamot, új embereket kellett felvenni, akikkel együtt alig három hónap alatt összesen csaknem 800 tárlatvezetést tartottak. A kiállítás vendégkönyve szerint Mexikóból és Guatemalából is érkeztek látogatók, hogy megnézzék a hazájuk térségében egykoron élt néptől származó emléket - mondta a szóvivő vasárnapi német sajtóbeszámolók szerint.

Szakértők szerint a kódex alapján december 21-én nem a világ ér véget, hanem a maja időszámítás egy 400 éves ciklusa, amelyet egy újabb ciklus követ. A német városban azonban így is nagy a készülődés, a Drezdai Filharmonikus Zenekar például Világvége koncert címmel tart hangversenyt 21-én.

- mti/para -