Papírforma - Vidnyánszky Attila a budapesti Nemzeti Színház új vezetője

2012. december 17. - 09:46 | Kultúra

A bejelentést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tette meg hétfőn, Budapesten.

Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója lett a Nemzeti Színház új igazgatója. Megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól. Alföldi Róbert 2008 óta volt a társulat vezetője.

Balog Zoltán a szakmai bizottság véleményét mérlegelve hozta meg döntését a posztról, amire a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot. Vidnyánszky mellett a bizottság kilenc tagja szavazott, míg Alföldi pályázatát egy ember támogatta, egy ellenezte, és egy tartózkodott.

A pályázatot elbíráló bizottság kilenc tagból állt, ebből kettő a munkáltatói jogkör gyakorlójaként a miniszter két szakreferense, rajtuk kívül a munkavállalókat Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a Színházi Dolgozók Szakszervezetét pedig Konrád Antal színművész képviselte. Ott volt még a szakmai bizottságban a miniszter jelöltjeként Révész Mária miniszteri főtanácsadó. Az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának jelöltjeként pedig a pályázatokat Kerényi Imre rendező, az alkotmáy asztalának megálmodója, Nagy Viktor rendező, Szigethy Gábor színháztörténész és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója bírálta el. A Szímházművészeti Bizottság jelenlegi elnöke egyébként éppen Vidnyánszky Attila, amely azért legalábbis megkérdőjelezhetővé tette a bizottság elfogulatlanságát.

- mti/index/para -