Russel Crowe a Gladiátor sírjának védelmére int

2012. december 20. - 09:02 | Kultúra

Felhívást tett közzé annak a római kori hadvezér sírjának megóvására Russell Crowe, aki a Gladiátor című film főszereplőjének karakterét ihlette. Az ausztrál színész ezért a szerepért kapott Oscar-díjat.

Marcus Nonius Macrinus nyughelyét 2008-ban fedezték fel, a sírt azonban pusztulás fenyegeti, mert a gazdasági nehézségek miatt nincs pénz a megóvására. Mindez Daniela Rossi, a sírt megtaláló régész szerint "hihetetlenül szomorú", mert a hadvezér nyughelye lenyűgöző. Becslések szerint kétmillió euróra lenne szükség, hogy a Róma-közeli régészeti örökséget megvédjék a légszennyezéstől és a jégtől, amely télen fenyegeti.

Crowe, aki 2000-ben a legjobb férfi főszereplő kategóriájában Oscar-díjat kapott a Gladiátor című filmben nyújtott alakításáért, felhívásával a római kultúrával foglalkozó amerikai intézet internetes kampányát követte, az intézmény ugyanis már korábban kiállt a sír megóvása mellett.

A hadvezért sírjának restaurálására gyűjtés indult, ez jelenleg 700 ezer eurónál jár.

Olaszországban a gazdasági válság miatt a kormányzat jelentősen lefaragott a kulturális költségvetésből, a régészeti örökség megóvására fordítható összeg 20 százalékkal csökkent. A döntés olyan emlékhelyeket is sújt, mint a Colosseum és Pompeji.

MTI/para

Címkék: Russel Crowe