CENZÚRA: Esterházy programajánlóját vágta meg a Kossuth Rádió

2013. január 3. - 18:55 | Kultúra

Az Élet és Irodalom pénteki számában arról ír, miként cenzúrázták Esterházy Péter kulturális ajánlóját - tájékoztat a Hír24.

A hetilap Faceboook-oldalán osztotta meg a Kossuth-díjas író esetét a Kossuth Rádióval.

„Mert fölkértek, hogy havonta kultúrajánljak, Kossuth Rádió, Trend-idők, és ajánlottam is, az új Rubin Szilárdot, hozzá rögtön Keresztesi nagyon érdekes és jól olvasható monográfiáját, kiállításokat a PIM-ből, a Kovács Ida rendezte Ottlikot, Pádár Eszter Örkényét, Bazsányi Nádasát meg színházat, a Nemzetit. Ez utóbbit nem politikai kekeckedésből (bár mért ne tehettem volna akár azt is, ok volna), hanem merthogy ez a Nemzeti már csak fél évig lesz, aztán beszántják, és mivel szerintem a Nemzeti még soha ilyen közel nem volt a közönségéhez, mint most, Alföldi vezetése alatt, aki ezt a ritkán, szerencsésen megszülető közelséget meg akarja még ismerni, menjen, míg mehet.

Mármost az egyik ajánlást kivágták. Akik eltalálják, melyiket, azok közt a kultuszminiszter portréjával díszített turulmadarakat sorsol ki a Magyar Művészeti Akadémia. Bármily meglepő, a nemzetis ajánlás esett áldozatul. Mondanám Básti Lajos hangján: De hát hogy jövök én ehhez? Legutóbb engem, emlékeim szerint, 1981-ben cenzúráztak. Fogok most én is kapni egy telefont, hogy elnézést, félreértés történt? Merthogy hirtelen 86-ban vagyunk (mert akkor már reflektálhattam a 81-es barbárságra)?

De nem akarok most se 81-ben, se 86-ban élni. Már egyszer éltem akkor, egyszer elég volt. A Nemzeti Együttműködés Rendszere mint kádármaszat; így nem akarnék nemzetegyüttműködni."

A Hír24-nek a műsort külső beszállítóként gyártó Média Műhely Kft.-nél azt mondták, hogy ők csorbítatlanul adták át a felvételt a Magyar Rádió Közelről című műsorának. Keresték a műsor szerkesztőjét, aki későbbre ígérte, hogy visszahívja a Hír24-et.

Hír24