A Pohoda legújabb fogása a The Smashing Pumpkins

2013. január 9. - 11:25 | Kultúra

A legfontosabb szlovákiai nyári fesztivál ma egy újabb nagy nevet erősített meg programja kapcsán: érkezik a ’90-es évek alternatív legendája, a The Smashing Pumpkins. Ajánló

Az 1988-ban, Chicagoban alakult banda történetéből nagyszerű regényt lehetne írni: nem hiányoznának belőle ifjú és lelkes zenészek, korai átütő sikerek, zenekaron belüli szerelmek, kábítószerek, viszályok, szétesés(ek), visszatérés(ek), milliós lemezeladások, tagcserék, kultikus koncertek és zseniális dalok sem. A Billy Corgan énekes-gitáros-dalszerző köré összpontosuló együttes a Gish és Siames Dream nevű albumokkal csak mérsékelt sikert ért el, míg az 1996-ban megjelent Mellon Collie and the Infinite Sadness című konceptuális duplalemezzel végérvényesen beírta magát a rocktörténelembe. Ezidőben Pumpkinsék a legmeghatározóbb felállásban játszottak: Corgan énekelt és gitározott, D’arcy Wretzky basszusgitározott, James Iha gitározott és Jimmy Chamberlain dobolt.

A kvartett ebben a formában 1996-ig működött, ekkor azonban Chamberlaint letartóztatták kábítószer-birtoklásért, így a következő lemez, az Adore felvételei során már Matt Walker ült a dobok mögött. D’arcy Wretzky basszusgitáros a Machina / The Machines of God c. korong rögzítése közben hagyta el a zenekart, akit egy rövid ideig Melissa Auf Der Maur, a Hole korábbi basszerosa helyettesített. A vég közelsége tapintható volt: 2000-ben Corgan feloszlatta a zenekart, majd egyéb projekteken dolgozott – t.k. a Zwan nevű együttessel, de a például a New Orderrel is.

A hiátust csendjét egy újsághirdetés törte meg: Corgan a Chicago Tribune és a Chicago Sun-Times hasábjain 2005-ben közölte a világgal, hogy „vissza akarja hozni zenekarát, a Smashing Pumpkinst, annak dalait és álmait”. Az újraalakulásban rajta kívül még egy őstag, Jimmy Chamberlain vett részt. A visszatérő nagylemez, a Zeitgeist anyagát már három új zenésszel vették föl.

A tavalyi év a legújabb, Oceania című dalgyűjtemény jegyében telt, amely kiadását turné is követte. Corganék a trencséni reptéren július 12-én, pénteken, játszanak – valószínűleg hallhatunk majd olyan slágereket, mint a Today, Disarm, 1979, Zero, Bullet with Butterfly Wings, Ava Adore, Stand Inside You Love és így tovább. Jegy-és programinfót a Pohoda fesztivál honlapján találnak.

Mészáros Veroni