Esterházy: Az MTV vezérigazgatója hazudik!

2013. január 25. - 10:30 | Kultúra

Esterházy Péter az Élet és Irodalom e heti számában reagál Böröcz István MTVA-vezér szavaira, miszerint csak az ő személyére és munkásságára való tekintettel kértek az írótól bocsánatot azért, mert kivágták a Nemzeti Színházzal foglalkozó részt a Magyar Rádióban leadott kulturális ajánlójából – írja a hvg.hu.

"Hogy mi nem illett hova? Egy laza beszélgetéses ajánlóba mi tud nem illeni?" - teszi fel a kérdést Esterházy Péter író az Élet és Irodalom legfrissebb számában arra reagálva, hogy Böröcz István MTVA-vezér szerint azért vágták ki Esterházy kulturális ajánlójából a Nemzeti Színházról szóló részt az MR1-Kossuth Rádióban, mert az a néhány mondat "nem illett oda".

Az író felidézi Böröcz Heti Válasznak adott interjúját, melyben az MTVA vezérigazgatója azt mondja: "csak az író személyére, munkásságára való tekintettel" kértek bocsánatot az eset után. "Tekintse gesztusnak, mi is annak szántuk" - fogalmazott a lapnak Böröcz.

"Hát el tetszik lenni tévedve lenni. Van az az anekdota a szolnoki rendőrfőnökről meg a kurváról, hát ön már rég nem lesz vezérigazgató, amikor én még mindig strichelni fogok a Körúton, úgy értve, hogy még mindig n-ed rangú magyar író leszek, büszkén, hogy tagja lehetek annak a céhnek, amely nélkül ön vezérigazgató sem lehetne. Ez sok, visszavonom, lehetne. Mert mért ne lehetne meg egy közrádió irodalom nélkül? De akkor Wass Albert sincs" - írja Esterházy reagálásában, Böröcz Istvánhoz intézve szavait.

Az író azt sem érti, hogy "ha az új verzió szerint a munkatársai nem követtek el hibát, akkor mért is kell megalázni" egy neki szóló bocsánatkéréssel őket. "Nekem már rég nem volt főnököm, de élnék-halnék egy ilyenért, aki csak úgy odadob egy gesztusért" - fogalmaz a hetilapban.

"...ugyanarról a dologról egyszer igen, egyszer nem; nem ezt nevezzük hazudozásnak? Ha igen: Böröcz hazudik" - írta a cikkben.

"Tekintse ezt gesztusnak"

hvg.hu/para