Előkerültek Kipling eddig sosem látott versei

2013. február 26. - 19:39 | Kultúra

Ezelőtt sosem látott versek kerültek elő A dzsungel könyve népszerű angol írójától, Rudyard Kiplingtől.

A britek ünnepelt Nobel-díjas írójának eddig sosem látott verseit egy amerikai Kipling-kutató professzor, Thomas Pinney fedezte fel egy családi archívumban. Pinney-nek köszönhetően 50 Kipling-vers kerül kiadásra a jövő hónapban.

Sok vers az első világháború idejéből való, amit Kipling eleinte támogatott, majd fia halála után sajnálatát fejezte ki „lelkesedése” miatt. Őszinteséggel ír fájalmáról például a frissen felfedezett The Gambler vagy az Epitaphs of the War című rövid versekben.

A The Press című versében Kipling a sajtót és annak túlzott befolyását, illetve a média sokszor erőszakos tolakodását kritizálja. „Kiplinget régóta hanyagolják már a kutatók (…), műveit tulajdonképpen sosem tanulmányozták megfelelően, de ez változni fog. Rengeteg eltűntnek hitt, illetve ezelőtt sosem látott, kiadatlan műve létezik. Hihetetlenül izgalmas időszak ez minden kutatónak és Kipling-rajongónak egyaránt” - mondta a versek felfedezője, Thomas Pinney professzor.

Az 50 eddig kiadatlan vers a már összegyűjtött, és előzőleg publikált több mint 1300 verssel együtt egy háromkötetes kiadásban március 7-én jelenik meg (Cambridge Edition of The Poems of Rudyard Kipling címmel).

(ian/guardian)