Oscar-díj - Irán cenzúrázta Michelle Obamát

2013. február 27. - 10:58 | Kultúra

Cenzúrázott képeket mutatott be az amerikai first ladyről a teheráni sajtó, amely a jelek szerint túl merésznek ítélte Michelle Obamának vasárnap az Oscar-gála alkalmából viselt estélyi ruháját.

Barack Obama amerikai elnök neje ujjatlan, mély dekoltázsú ruhában volt látható, amikor videokapcsolat révén bejelentette, hogy Az Argo-akció kapta a legjobb filmnek járó Oscart. A félhivatalos iráni Fars hírügynökség által közreadott képeken viszont a first lady válla fedett, és ruhájának kivágása sem olyan mély. Az állami televízióban sugárzott felvételeken kitakarták Michelle Obama fedetlen testrészeit.

Az iszlám köztársaságban merev öltözködési szokások vannak érvényben, a nőknek takarniuk kell testüket a nyilvánosság előtt. Külföldi nőket fejkendő nélkül ábrázoló filmfelvételeket adásba kerülhetnek a tévében, de a túl sokat mutató ruhák már nem

Irán egyébiránt bírálta az amerikai filmakadémiát amiatt, hogy az 1979-es teheráni túszdráma egy kevésbé ismert fejezetét feldolgozó alkotás nyerte el a legfontosabb kategóriában az Oscar-díjat. Különösen felháborítónak találták, hogy Az Argo-akció győzelmét épp az elnök neje jelentette be. A Fars szerint Michelle Obama szerepvállalása azt sugallta, hogy a filmet az amerikai kormányzat támogatásával készítették. Iráni tisztségviselők CIA-reklámnak nevezték a Ben Affleck rendezte drámát.

MTI/para