Bepillanthatunk Coetzee és Auster életébe

2013. március 31. - 12:31 | Kultúra

Már idén nyáron a boltokba kerül a visszavonultan élő irodalmi Nobel-díjas JM Coetzee és az elismert amerikai író, Paul Auster levelezése.

A világtól elzárkózva élő Nobel-díjas JM Coetzee életéről egészen eddig nem sokat tudhattunk, hiszen az író nagyon ritkán ad interjút, és magánéletéről szinte soha semmit nem árul el. Ennek azonban úgy tűnik vége, hiszen a két író levelezéséből, amely Here and Now (Itt és most, szerk. megj.) címmel májusban jelenik meg, rengeteg részletet tudhatunk meg a szerzők életéről, mint például azt is, mennyire tisztelik és szeretik a svájci teniszezőt, Roger Federert.

Auster és Coetzee 2008-ban találkoztak először, a rendszeres levelezés csak ezután kezdődött. A levelevek néha egészen hétköznapi dolgokról, sokszor azonban különböző filozófia kérdésekről, politikáról, apaságról, barátságról vagy éppen mindkét író sportimádatáról szólnak, a levelekből ugyanis kiderül, a dél-afrikai Coetzee legfőképpen a teniszért és Federerért rajong, Auster pedig a krikettért.

Habár a két szerző stílusa teljesen eltérő, a levelekben mégis úgy tűnik, tökéletesen megértik egymást.

Különleges és fantasztikus élmény lesz minden olvasó számára, aki kezébe veszi az Auster-Coetzee-levelezést, hiszen a két író gondolataikat, emlékeiket és véleményeiket is megosztja egymással”- nyilatkozta Julian Loose a kötetet kiadó Fabertől.

(ian/guardian)

Címkék: JM Coetzee, Paul Auster