Elhunyt Bigas Luna spanyol rendező, Penélope Cruz és Javier Bardem felfedezője

2013. április 7. - 07:59 | Kultúra

Hatvanhét évesen elhunyt Bigas Luna díjnyertes spanyol filmrendező, forgatókönyvíró, Penélope Cruz és Javier Bardem felfedezője.

Az alkotó szombaton halt meg katalóniai otthonában, rákbeteg volt.

Bigas Luna legismertebb filmjeként az 1992-es Sonka, sonka című szatírát tartják számon. A rendező az akkor még ismeretlen Penélope Cruznak és Javier Bardemnek adta filmje főszerepeit, mindkettőjük számára ez a mű hozta meg az áttörést. Utóbbi a rendező következő, Aranyhere című drámájában is szerepelt, korábban pedig egy kisebb szerepet játszott Bigas Luna 1990-es alkotásában, a Lulúban is. Cruz 1999-ben A meztelen Maya című filmben állt újra Luna kamerái elé.

Penélope Cruz szombat este az El País és az El Mundo című vezető spanyol napilapok internetes felületén közzétett írásában vett érzelmes búcsút a rendezőtől. Mint írta, pályafutása során sok meghallgatáson járt, egy azonban megváltoztatta életét: amikor Bigas Lunával találkozott. A Lulú című film castingjára ment el, a rendező azonban "elhajtotta", mert csak 17 éves volt. "Anélkül, hogy megbántott volna, az arcomba nevetett és azt mondta, +nem csinálhatod meg ezt a filmet, de egy másikra elhívlak, ha idősebb leszel+" - emlékezett vissza az Oscar-díjas filmcsillag. Bár nem számított rá, Luna mintegy három évvel később valóban felhívta. "Csörgött a telefon, jött egy hívás, ami után hinni kezdtem a csodákban... A film pedig megváltoztatta az életemet" - utalt a Sonka, sonka című alkotásra.

A Sonka, sonka révén Bigas Luna elnyerte a velencei filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt. Két évvel később, 1994-ben Mell és a Hold című vígjátékával ugyanott a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést vehette át.

A barcelonai származású rendező filmjeiben fontos szerep jutott a szexnek, az erőszaknak és a szenvedélynek. Bigas Luna neve az 1978-as Bilbao című film révén vált nemzetközileg is ismertté. Az alkotó vitathatatlanul az egyik legjelentősebb művésze volt a spanyol filmgyártás utóbbi évtizedeinek, Penélope Cruz és Javier Bardem különleges emberként méltatta őt. A mának élt és ki tudta élvezni az élet apró örömeit - fogalmazott Cruz. "Amikor vele voltam, úgy éreztem, megáll az idő. Minden pillanatot különlegessé, eredetivé, szinte felejthetetlenné varázsolt. Egy vacsorát, egy beszélgetést, egy forgatási napot. Szerencsésnek érzem magam, hogy a társaságában lehettem, hogy közelről csodálhattam tehetségét, humorát és jóságát. Bigas nagyon fontos volt számomra. Sok mindenért örökké hálás leszek neki és örökké a szívemben él majd" - írta a világsztár.

Nemcsak Cruz, hanem férje, Javier Bardem is búcsút vett a rendezőtől. "Nem tudom mint mondjak, azt sem, hogyan" - írta, hálát adva Lunának, hogy rajta keresztül megismerhette Cruzt, akit jóval első közös filmjük után vett feleségül. A szintén Oscar-díjas színész úgy fogalmazott, Bigas Lunának köszönheti karrierjét. "Mit tehetnék még hozzá ahhoz az örök és mély hálához, amelyet iránta érzek?" - vetette fel. Kiemelte az iróniát és az életszeretetet, amelyet a rendező képviselt, és mint írta, a művész örökké "Papá Bigas" marad számára.

Jordi Mollá, aki Luna három filmjében is szerepelt, úgy fogalmazott, a rendező talizmán volt, imádták és csodálták a színészei.

Bigas Luna halála a második jelentős csapás volt az elmúlt egy hétben, amely a dél-európai ország filmművészetét érte: hétfőn halt meg Jesús "Jess" Franco, aki pályafutása során hozzávetőleg kétszáz filmet jegyzett, de egyfajta kívülállóként elsősorban rétegközönsége tartotta nagyra.

MTI/para