VOLT Fesztivál: 2018-tól változik a helyszín!

2013. április 9. - 14:15 | Kultúra

Idén és a következő négy évben is a soproni Lővér Kemping marad a VOLT Fesztivál helyszíne, a rendezvény 2018-től új otthont kap, de marad a városban - jelentették be a szervezők kedden Budapesten.

A Lővér Kemping területe az uniós természetvédelemhez kapcsolódó Natura 2000 program része, és 2012. január 1-jétől egy szigorúbb elbírálás lépett életbe. A VOLT és Sopron ötéves átmenetet kap a költözésig; a város és a fesztivál a 2014-ben hozzáférhetővé váló EU-s pályázati pénzekből tudja megtenni az új helyszínhez szükséges infrastrukturális beruházásokat - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy a VOLT a következő időszakban évi 12 millió forinttal támogatja a fesztiválon külön standot állító Fertő-Hanság Nemzeti Park tevékenységét. Illés Zoltán kiemelte: ez nem feltétele az együttműködésnek, hanem a fesztivál önkéntes hozzájárulása.

A VOLT helyszíne 2002-től volt a Lővér Kemping, a regionális környezetvédelmi hatóság tavaly csak második nekifutásra adta meg az engedélyt a rendezvény itteni megtartására. A zöldhatósági engedélyt 2017-ig évente fogja megkapni a VOLT a fesztivál megrendezésére.

Fesztivál és természetvédelem

"A Natura 2000 helyrajzi számokon keresztül jegyzi a védett fajokat és értékeket. A fesztivál nem zavarja a területén élő védett fajokat és értékeket, behatása olyan mértékű, hogy az ötéves átmeneti időszakban a magyar hatóságoknak nem kell uniós engedélyt kérni. Az öt év elegendő lesz arra, hogy sikerüljön kialakítani egy olyan új helyszínt, amely minden szempontból megfelelő" - mondta Illés Zoltán. Ahogy Lobenwein Norbert, a főszervezők egyike megjegyezte, a természetvédelem jegyében fogant változás lesz az is, hogy a VOLT-on a közönség visszaváltható, úgynevezett repohárból ihatja a sört.

A VOLT Sopronban tartását Fodor Tamás, a város polgármestere is rendkívül fontosnak nevezte a keddi sajtótájékoztatón. "A nemzetközileg jegyzett fesztiválra egyre több külföldi érkezik a városba, számukra Sopron szolgáltatásokat biztosít. Az infrastrukturális háttér jó, a felújított Tűztorony is turisztikai vonzerővel bír" - mondta.

Alakul a program

Idén július 3-tól 6-ig tart a VOLT. A nulladik napon, július 2-án a tízéves pécsi Punnany Massif házibuliját tartják, olyan közreműködőkkel, mint A Köztársaság Bandája, Takáts Eszter, a Mary Popkids, az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, az Irie Maffia vagy a Hősök. A hivatalos nyitónapon, 4-én hosszú évek szünete után az Emil.Rulez!, azaz a tavaly új lemezzel jelentkezett Hajós András és Hegyi György együttese is fellép.

A VOLT már korábban bejelentett nemzetközi sztárfellépői közé tartozik a Queens of the Stone Age, a Thirty Seconds to Mars, a Hurts, Bonobo, a Billy Talent, a Papa Roach, a Knife Party, a Bullet For My Valentine, az Example, Jamie Woon vagy a Parov Stelar Band. A hazai élvonal szinte minden fontos szereplője játszik a VOLT-on, így a Tankcsapda, a Quimby, a Supernem, a Belga, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Kiscsillag, a Compact Disco, az Intim Torna Illegál, a Magashegyi Underground, a Pál Utcai Fiúk, a Nemjuci, a Zagar, a Vad Fruttik és ByeAlex is.

A fesztivál új arculatában a robotok állnak a középpontban: a nagyszínpadot egy hatalmas robottá csomagolják át, és ott minden este látványos, pirotechnikával fűszerezett party zárja a programot.

"Tíz képzőművészcsoport dolgozik a VOLT idején robotszobrokon, -festményeken és -installációkon, ebbe a közönséget is bevonjuk, robotszépségversenyt rendezünk" - sorolta Fülöp Zoltán, a másik főszervező.

(MTI)