Django: Kínában betiltották Tarantino filmjét!

2013. április 11. - 15:01 | Kultúra

"Technikai okokra" hivatkozva a premier napján váratlanul levették a kínai mozik műsoráról Quentin Tarantino Django elszabadul című filmjét.

A western műfajú véres bosszúdráma - amiért az amerikai rendező februárban forgatókönyvírói Oscar-díjat kapott, és alkotásának egyik főszereplőjét, Christoph Waltzot is díjával tüntette ki az amerikai filmakadémia - Tarantino első filmje, amelyet Kínában a mozik bemutatnak. A filmet forgalmazó Sony Pictures szerdán adott hírt arról, hogy a produkción a rendező beleegyezésével kisebb változtatásokat hajtottak végre, hogy a kínai cenzúra elfogadja.

A premier napján azonban helyi bloggerek arról számoltak be, hogy röviddel a film vetítésének kezdete után kitessékelték a nézőket a mozikból "technikai okokra" hivatkozva. A kínai sajtó filmes forrásokra utalva azzal magyarázta a történteket, hogy olyan jelenetek maradhattak a filmben, amelyeket a helyi cenzúra nem fogadott el. A cenzorok sem a szexuálisan túlfűtött, sem a meztelenséget bemutató, sem az durván erőszakos részleteket nem engedélyezik. Ezeket rendszerint kivágják a Kínában forgalomba kerülő kópiákból, mielőtt a közönség elé kerülnének.

A Tarantino-film további sorsáról egyelőre sem a Sony Pictures, sem a kínai állami Rádió, Film- és Televízió Hivatal nem nyilatkozott.

(MTI)