Hegedűs D. Géza színművész hatvanéves

2013. május 5. - 15:18 | Kultúra

Május 7-én ünnepli hatvanadik születésnapját Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész, rendező.

Hegedűs D. Géza Ibrányban született. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1975-ben a Vígszínházba szerződött, amelynek azóta is tagja. A megnyerő külsejű és jó hangú fiatal színész A harmincéves vagyok című musicallel debütált, ezután sokáig ifjú hősüket alakított, majd következtek a bonyolultabb figurák. Emlékezetes alakítása volt Kleist Homburg hercege, vagy a Kőműves Kelemen. A pálya sorsfordító szerepe a tökéletes átéléssel és külsejében is átalakulással megformált Thorvald Helmer volt Ibsen Nórájában.

Hegedűs D. Géza szép beszéde változatos eszköztárral párosul, alakításai erőteljesek, szenvedélyt sugároznak. Klasszikus és kortárs drámák, zenés játékok vezető szerepeit játszotta, emellett számos filmben és tévéjátékban szerepelt. Emlékezetes alakítást nyújtott mint John Proctor (Arthur Miller: A salemi boszorkányok), Prospero (Shakespeare: Vihar), Tót (Örkény István: Tóték), Helge (Vinterberg-Rukov-Hansen: Az ünnep), José Arcadio Buendía (García Márquez: Száz év magány); monodrámaként adta elő Camus A pestis című regényét. Rendezőként is elismert, fontosabb rendezései: Egy csók és más semmi, a Katharina Blum elveszett tisztessége és A dzsungel könyve - utóbbi 1996 óta megy változatlan sikerrel a Pesti Színházban, s a napokban ünnepelték ezredik előadását, hazai zenés darab ekkora sikert még soha nem aratott.

Hegedűs D. Géza 1987 óta oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Főiskolán, ahol 1992-ben rendezői diplomát is szerzett, 2000-ben pedig DLA fokozatot (ez a PhD. fokozat megfelelője a művészeti képzésben), és ő az egyetem Színész Tanszékének megbízott vezetője. 2000-től a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja, 2005-től elnöke, 2006-tól a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja.

Művészi tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, 1980-ban Jászai Mari-díjas lett, 1989-ben érdemes művész, 2007-ben kiváló művész címet kapott. A Kossuth-díjjal 2009-ben tüntették ki sokoldalú, elmélyült, méltán sikeres művészi munkássága elismeréseként. Számos szakmai elismerésben is részesült, az Ajtay Andor-emlékdíjat négy alkalommal kapta meg, 1982-ben neki ítélték a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, egy év múlva SZOT díjat vehetett át, 2005-ben Radnóti Miklós-díjas lett, lábnyoma 2007 óta látható a Nagymező utcai Pesti Broadwayn. A közönség szavazatai alapján kapta meg az Örökös Tagság kitüntető címet a Halhatatlanok Társulatában, 2011-ben Budapest Főváros XIII. Kerület Díszpolgára címet kapott.

mti/para